Rareș Bogdan, vârf de lance în Parlamentul European, din partea PNL?

1

Tot mai multe surse apropiate conducerii PNL îl dau pe cunoscutul realizator de la Realitatea TV drept posibil candidat la europarlamentare, pe listele PNL.

Acum, mai mult ca niciodată, aceste alegeri din 26 mai sunt esențiale pentru proiectul european: UE se află sub asediul partidelor populist-naționaliste/extremiste, care susțin dezintegrarea construcției europeniste.

În acest context, partidele responsabile trebuie să trimită la Bruxelles oameni competenți și iubitori ai valorilor europene.

Anunțarea publică a listei PNL se lasă așteptată

Conducerea centrală a PNL anunțase public că va prezenta ordinea pe lista pentru alegerile europarlamentare în 15 februarie. Până la urmă, Orban și ai lui au amânat prezentarea listei până la începutul lui martie.

Pentru prezența pe lista liberalilor s-au anunțat 49 de doritori.

Conform sondajelor, doar primele 10 locuri de pe listă au șanse să fie eligibile, PNL fiind creditat cu un procent ce variază – în funcție de casa de sondare a opiniei publice – între 23- 26%, fiind la maxi 1 procent în spatele PSD.

Spre deosebire de alegerile din 2016, când alegerea candidaților s-a făcut cu multe ezitări, ce au sfârșit prin a decredibiliza PNL, ca și competitor electoral, actuala conducere liberală acționează cu mult mai mult tact și doză de necesară de discreție.

Pentru a nu exista discuții, pretendenții la un loc pe listă au fost sondați la nivel național, deja creionându-se grupa celor 10 de pe locurile eligibile.

La nivel de surse, se pare că, până la urmă, Crin Antonescu nu va prinde un loc eligibil, ca urmare a pasiunilor intense pro sau contra pe care le stârnește.

Cine sunt cei 10 eligibili! Rareș Bogdan, deschizător de listă?

Conform surselor de presă, printre favoriți la locurile eligibile se află liberalii Mircea Hava, Siegfried Mureşan (actual europarlamentar PNL), Vasile Blaga, Cristian Buşoi (europarlamentar PNL), Daniel Buda, Marian Jean Marinescu, Adina Vălean (soția lui Crin Antonescu), Gheorghe Falcă (primarul Aradului), Dan Motreanu.

Vasile Blaga

Din surse apropiate PNL, liberalii pregătesc și o surpriză: vedeta Realității TV, Rareș Bogdan, ar fi fost ofertat să ocupe primul loc pe lista PNL, la proximele alegeri europarlamentare. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care întârzie lista, în condițiile în care negocierile dintre Bogdan și Ludovic Orban sunt în desfășurare, de câteva săptămâni.

Indiferent de decizia lui Rareș Bogdan, liberalii se pot lăuda cu candidați serioși și competenți.

Nu m-aș opri decât asupra a două exemple ultra-cunoscute pentru expertiza în politici europene: actualii europarlamentari Siegfried Mureșan și Marian Jean Marinescu.

Marian Jean Marinescu

Primul este și purtător de cuvânt al Popularilor Europeni, principalul partid de la nivelul PE, în timp ce Marian Jean Marinescu este vicepreședinte al PPE, bucurându-se chiar de susținerea viitorului președinte al Comisiei Europene, Manfred Weber.

Daniel Buda și Adina Vălean sunt europarlamentari în funcție extrem de competenți, de asemenea. În ceea ce-i privește pe ceilalți, Blaga, Hava, sau Falcă, aceștia sunt cunoscuți, ca foarte buni organizatori.

De ce sunt importante aceste alegeri!

Mai mult ca niciodată, este important ca cetățenii UE să trateze cât mai serios aceste alegeri, dacă susțin proiectul unionist european și drepturile pe care UE li le asigură.

Acest proiect se află sub un intens atac dinspre curentul populist, care propune, drept alternativă, proiectul naționalist – westphalic al statelor-națiune.

Aceste forțe, ce doresc dezintegrarea UE, mizează, pe de-o parte, pe sabotarea alegerilor europarlamentare, dar și pe obținerea a 30% dintre fotoliile de la nivelul PE.

Popularii europeni, familia politică europeană din care face parte și PNL, propune un program în jurul Spitzenkandidat-ului Manfred Weber, de întărire a unionismului european, în sensul unei uniuni mai articulate. Ca atare, la nivelul PE, va fi nevoie de parlamentari competenți, puternici și deciși să lupte pentru susținerea proiectului unionist european.

E lăudabil, ca atare, tactul probat de PNL în alegerea unor candidați serioși.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.