Jurnalistul Turturică lasă Digi 24, pentru a se refugia pe Facebook, până la următorul proiect editorial

0

Turturică părăsește postul TV, după 3 ani de colaborare. Acesta a fost redactorul-șef al site-ului Digi 24. Despărțirea iminentă a fost anunțată de jurnalist pe contul propriu de Facebook. Aceasta survine, după ce cei trei colegi, cu care a venit de la România liberă au fost concediați, în contextul problemelor financiare cu care se confruntă postul TV de știri.

Turturică dă de înțeles că ar fi fost executat pentru opiniile critice la adresa tandemului Dragnea-Tăriceanu

Ce susține acesta în esență:

”Tonul opiniilor noastre s-a sincronizat cu starea de alertă din societate. A crescut ca intensitate în tandem cu pericolul ca România să piardă tot ce a câștigat în ultimii 15 ani”.

– ”actuala putere împinge țara spre dezastru”

– ”a adopta un ton de pace când în jurul nostru e război, un război pe care nu noi l-am pornit, ar fi însemnat să ne trădăm conștiințele și să ne abandonăm cititorii.”

– ”Dragnea și Tăriceanu au pornit cel mai dur atac împotriva acestei țări din ultimii 30 de ani…(…)

Cum am fi putut să ne facem că nu vedem că pericolul real este ca actuala putere să ne întoarcă în timp nu în 2004, ci în 1989, adică să ne readucă în sfera de influență a Moscovei?!”

Astăzi, riscul este și mai mare. Averile acumulate de cei care își doresc, precum Putin, să rămână veșnic la putere și deasupra legii (și pentru care Dragnea și Tăriceanu reprezintă doar cozi de topor) sunt atât de mari încât dacă elimină și ultimele insule de rezistență ale societății și ale statului de drept, nu îi va mai urni nimeni de la putere, pe ei și pe urmașii lor, zeci de ani de acum înainte. Rusia, dar și alte țări vecine, de abia așteaptă!”

(Preluare de pe contul personal de facebook al jurnalistului Dan Turturică)

Turturică, unul dintre promotorii discursului inflamat anticorupție

Dan Turturică face parte, din punctul de vedere al opiniilor, din rândul jurnaliștilor care au promovat, extrem de locvace, calupul de idei publice, de tipul ”stat de drept”, ”anticorupție”, ”Koveși și lupta anticorupție”, etc.

De altfel, acesta dă de înțeles că astfel de idei nu ar fi fost prezentate îndeajuns de ”neutru”, ceea ce ar fi generat eliminarea echipei sale de către patronatul postului.

Cam aceeași explicație a dat-o Turturică și la sfârșitul lui 2015, când a părăsit, în mod precipitat, cu aceeași echipă, ziarul România Liberă, publicație controlată de familia Adamescu.

Turturică, protagonistul unui schimb de replici spumos cu Oreste: ”Ești securist!”

Jurnalistul ex-Digi 24 participa, destul de frecvent, în calitate de invitat, la talk-show-uri politice.

Opiniile sale sunt, constant, pertinente, argumentate și bine – documentate. E adevărat că, uneori, fiind prea acid și insistent, primește și replici, precum cea a lui Oreste, în cadrul unei emisiuni live de la postul B1 – persiflându-l că nu e jurnalist profesionist, pentru că se ocupă cu prostii ”dacopate, parapsihologice și SF”, Oreste Teodorescu i-a replicat astfel lui Turturică:

Bai, prietene, eu predau la Jurnalism, la Universitatea de jurnalism, eu predau la Universitatea de jurnalism, eu lucrez în presă din 1994. Dumneata ești un impostor, ești doar un ofițer tânăr de securitate, care se pierde cu firea când l-a supărat pe președintele domniei sale. Ești zero barat!”

Chestiunea nu a fost dezvoltată, ulterior, însă, în esența sa, aceasta rămâne deschisă, chiar în legătură cu alți jurnaliști și alte trusturi media.

Este de analizat, în acest context, și un citat din consultantul politic Cozmin Gușă, devenit și realizator TV pe la Realitatea:

Securismul în presă înseamnă că un jurnalist dezvoltă, pe baza unei relații interpersonale cu un agent de informații, subiecte care nu țin nici de agenda trustului, nici de agenda serviciului, ci doar de jocurile pe care cei doi le-au făcut… și poate au obținut avantaje materiale. De ce să fie dublă-comandă? Dacă vrea să lucreze la SRI, să demisioneze de la Realitatea. Fostul nostru coleg care e azi purtător de cuvânt al SRI a demisionat de la Realitatea – și azi e purtător de cuvânt. Foarte corect”, a spus Cozmin Gușă.

Astfel de întâmplări – până la urmă nefinalizate, probabil , deliberat – și astfel de jurnaliști, ce sunt atacați cu ”securismul” – cu scopul de a fi decredibilizați, susțin acuzații – conduc la decredibilizarea presei înseși în România.

Și mai conduc la ceva: aducerea în derizoriu a unor teme de securitate națională legitime, pe care unii jurnaliști le prezintă mai inflamat și anti-performant, ratându-se, astfel, scopul demersului însuși.

E nevoie, iar acest lucru este tot mai clar, de un jurnalism independent și ”civil”.

Foarte corect și necesar, ce spune Turturică în legătură cu Putin… Se întrevăd Dragnea, Tăriceanu, Orban (Viktor), poate chiar Teszari…?

Ce spune Turturică este adevărat și ascunde o preocupare din domeniul securității naționale.

Putin are o viziune imperialistă, neîndoios și vânează contexte tulburi, precum cel din România, folosindu-se de politicieni dispuși să ”negocieze”, ca Dragnea sau Tăriceanu.

UE însăși nu scapă intereselor ilicite-putiniste, unde se folosește de tot felul de politicieni dispuși să discute cu el…

De exemplu, Orban Viktor… Știut fiind că acesta e oaia neagră a PPE și a UE, dar beneficiind de susținerea liderului de la Kremlin.

De aceea e nevoie de presă independentă și de jurnaliști, ce nu pot fi decredibilizați, cum am văzut mai sus. Chiar dacă – conform unor surse – patronul Digi 24, Teszari, ar locui la Budapesta…

În concluzie, filmul acesta parcă l-am mai văzut… E eficient a face o schimbare. Eficient geopolitic, geostrategic…

Confruntarea este tot mai intensă, iar România are nevoie de jurnaliști performanți și neșantajabili.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.