Primăria și Consiliul Județean finanțează presa favorabilă la Satu Mare, din BANII NOȘTRI, ai Sătmărenilor!

4

Pe cine finanțează, cu precădere, Primăria și Consiliul Județean Satu Mare, de când UDMR este la putere la nivel local: pe ”Friss Ujsag”… pentru ”servicii de publicitate”.

Sumele sunt destul de consistente, iar frecvența lor justifică speculația că cele două autorități publice locale folosesc banii publici pentru a-și finanța un organ de presă favorabil.

Desigur, se poate replica, îndreptățit, că și alții au făcut la fel. De acord, însă asta nu înseamnă că cei de acum procedează corect, sfidându-ne de aceeași manieră. Mai mult, în statistici, descoperim că Satu Mare stă extrem de prost, din punctul de vedere al accesării de fonduri europene.

Cu ce se îndeletnicește Kereskenyi Gabor, de când a ajuns primar: cu discriminarea celor care nu vorbesc limba maghiară și cu… redenumiri de școli, după răsculați ”curuți”. Asta am așteptat toți, după Coica și Ștef, nu…?!

Când analizezi ce ”preocupări” de ”primar” are Kereskenyi, automat te gândești la înțelepciunea populară, a propos de ”Țara arde și baba se piaptănă”…

Ce i-a trecut prin minte d-lui Primar, de curând…

Cum orașul e pe ”roze” cu toate (era să zic multilateral dezvoltat, ca Vezsprem-ul), important era să mai angajeze municipalitatea niște vorbitori de limbă maghiară, care ”să răspundă la petiții în această limbă”, a pretins Dl. Primar.

Zis și făcut.

Deci ce-a făcut: Kereskenyi a impus condiție eliminatorie – la concursurile pe post din Primărie – cunoașterea limbii maghiare.

Care a fost rezultatul?

CNCD l-a amendat pentru discriminare.

Am detaliat acest derapaj aici și aici

A ”terminat” cu discriminatul, ce-a găsit potrivit că e imperios necesar a se face în Satu Mare? Așa, de dragul dezvoltării…

Răspuns pe scurt: instrumentarea unor strategii de sfârșit de secol 19-început de secol 20, cu iz Trianonic. Pe astea, le-a negociat cu viceprimarii săi și câțiva pesediști.

De altfel, a fost un întreg scandal, la nivel de Consiliu Local, cu acuze de trădare dinspre PNL… partid care votase, în propriul BPJ, împotriva susținerii redenumirii Școlii numărul 10, după răsculatul ”curuț” Rakoczi.

Am expus problema, la momentul respectiv, aici .

Aceste ”strategii” – nu de dezvoltare – ci identitare-expirate/înapoiate sunt coerente cu cele expuse programatic în Congresul UDMR, lucru ce îngrijorează inclusiv analiștii de la Centru…

Înțeleg că astea ”e mai prioritare decât atragerea de bani europeni pentru dezvoltare”…

Că tot vorbim de bani…ajungem la presă.

Raportarea la presă este coerentă cu strategia de ansamblu a UDMR în Satu Mare: Primăria Satu Mare și Consiliul Județean au pompat sume semnificative de bani în publicația de limbă maghiară, Friss Ujsag. Pentru chestii similare, Ștef și Govor au dat cu subsemnatul pe la DNA

Atât de frecvent au pompat bani în această publicație, încât nu ar fi o exagerare a susține că Primăria și CJ-ul din Satu Mare par a fi finanțator din bani publici ai respectivei publicații.

Finanțarea per se a fost mascată în SEAP sub forma unor”servicii de publicitate”.

Iată cât de frecvent au făcut ”publicitate” Keresekenyi și ai lui în Friss Ujsag și pe ce bani, conform SEAP:

În 2018…În 2019…

Sume plătite din bugetul CJ Satu Mare către Friss Ujsag

Și ăștia, ca și ceilalți; numai noi, ca proștii…

Diverși susținători ai primarului și ai UDMR, în general, ne înjură pe Facebook, pe motiv că prezentăm adevărul despre ce fac liderii lor de la Primărie și CJ cu banii noștri. Reproșul: și PSD și Coica au făcut nenorociri, de ce zicem numai de udemeriști?

Așa e, au dreptate: Coica și Ștef nu au făcut ce trebuie, de aceea au pierdut alegerile. De aceea am votat UDMR.

Echidistant, SATMAREANUL.RO scris și de lideri PSD și de lideri PNL, dintre cei încă aflați ”la butoane”; presa, în schimb, ca a patra putere în stat, trebuie să funcționeze în interesul democrației. Face acest lucru, doar criticând puterea. Cei care ne critică pentru că noi chiar funcționăm liber și democratic, arată că nu pricep democrația.

UDMR se pare că ne vrea proști.

Pentru că doar așa se explică faptul că ne atacă, pe motiv că ne dorim dezvoltarea orașului! Acest aspect, dezvoltarea – e deja foarte clar – e neimportant pentru actualul primar și susținătorii săi. De ce oare nu doresc cei de la UDMR să ajungem Oradea din urmă?!

Conform unui studiu al PressHub, Satu Mare e codaș în Transilvania de Nord. Decalajul față de Oradea de exemplu este de 100 de ori în defavoarea Sătmarului… Mai jos o infografică a PressHub

Ce face un administrator al comunității, când are o astfel de problemă?

Recunoaște că greșește și se pune pe treabă, sau…

Acționează CINIC: folosind o presă cumpărată, pentru a-și promova propriul adevăr, chiar dacă acest ”adevăr” e doar o mare MINCIUNĂ.

Asta face UDMR, finanțând presa de limbă maghiară în Satu Mare: încearcă să-și mintă propriul electorat că face ceea ce trebuie pentru dezvoltarea comunității.

Problema e următoarea: UDMR poate să finanțeze cât vrea presa, dar nu din banii de taxe și impozite ai Sătmărenilor… Adică banii publici ai comunității locale!

În Satu Mare, județ dintr-un stat-membru al Uniunii Europene, indiferent de etnie, ne dorim dezvoltarea, o dezvoltare precum cea a orașului Oradea, oraș care atrage fonduri europene în neștire.

Eu, unul, îmi doresc ca această dezvoltare să se producă sub mandatul UDMR, până în 2020, numai să se producă odată!

Au trecut trei ani… Kereskenyi și ai lui arată – conform cifrelor – că se ocupă cu orice altceva, mai puțin de strategiile de dezvoltare ale comunității. Banii europeni atrași de UDMR în Satu Mare sunt de 100 de ori mai puțini, decât cei atrași în Oradea; banii pompați în presa favorabilă, sume importante.

Le spun ceva acestor domni și doamne: nu puteți voi finanța ”Friss”, cât putem noi vota în 2020!

29 lei/ locuitor accesati din fonduri europene… doar atat?!

Satu Mare are nevoie de dezvoltare, de lideri pragmatici, care gândesc contemporan.

Ne aflăm în secolul 21!! Iar dvs., domnilor administratori ai orașului și județului, nu numai că gândiți în tipare de sfârșit de secol 19, dar și acționați, la fel de anti-performant, ca Ștef și Coica, odinioară…

4 COMENTARII

  1. Bună seara mam întâlnit cu primarul Kereskeny Gabor în oraș strângea semnături cu mai multe doamna mam oprit Salut întreb de ce nu mă primește în audienta și mia spus dumneavoastră sunteți acea persoana care postați de mine ca va dau o palma ca va ia dragul așa mia spus domnul primar kereskeny Gabor rușine sa va fie domnul primar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.