SONDAJ: PNL, pe primul loc în intenția de vot, la nivel național; Adrian Cozma, procent peste președintele său de filială – diferența e de două cifre!!

0

Conform unui sondaj de opinie comandat de PNL, la finalul lunii februarie și începutul lunii martie, intenția de vot la europarlamentare pare a favoriza Partidul Național Liberal. Sondajul a identificat, în același timp, o creștere a procentului celor care afirmă că intenționează să meargă la vot, pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European, în luna mai a acestui an.

Acest sondaj a fost folosit, inclusiv în decizia plasării pe lista PNL a candidaților la europarlamentare.

La Satu Mare, o surpriză: pe baza rezultatelor sondajului, se poate spune că șeful organizației PNL trage partidul în jos.

SONDAJ: PNL, pe primul loc în intenția de vot, la nivel național; Adrian Cozma, procent peste președintele său de filială – diferența e de două cifre!! 1

Care este intenția de vot, în perspectiva alegerilor europarlamentare, conform sondajului PNL

PSD se află într-o ușoară pierdere de turație, față de sondările din decembrie 2018, fără, însă, a se afla într-o situație dezastruoasă, cum se credea, ca urmare a nenumăratelor plecări spre partidul ex-Premierului Victor Ponta.

Totuși, vestea bună pentru liberali, este că sondajul îi anticipează drept câștigători ai alegerilor europarlamentare pe cei de la PNL.

Conform rezultatelor sondajului, ierarhia, pe baza intenției de vot, în perspectiva alegerilor pentru PE, arată astfel:

PNL – 27,9%
PSD – 24,6%
USR-PLUS – 16%
ProRo – 6,7%
ALDE – 11,8%

Sondajul a relevat o surpriză la Satu Mare: Președintele filialei PNL, Adrian Albu, stă foarte prost în opțiunile electoratului

Adrian Albu a ieșit pe locul patru, din punctul de vedere al indicatorului ”Favorabilitate lideri politici locali”, în spatele lui Adrian Ștef și fiind depășit de colegul său de partid, consilierul județean Adrian Cozma.

De asemenea, în topul primilor patru, Albu îl secondează pe Adrian Ștef, la capitolul ”Favorabilitate proastă/foarte proastă”.

SONDAJ: PNL, pe primul loc în intenția de vot, la nivel național; Adrian Cozma, procent peste președintele său de filială – diferența e de două cifre!! 2
Adrian Albu, în port alb oșenesc, la stânga lui Ilie Bolojan

Ierarhia favorabilității liderilor politici sătmăreni arată astfel:

Candidat Favorabilitate bună/f.bună Favorabilitate proastă/f. proastă
KERESKENYI
GABOR
40.8% 17,7%
ADRIAN
ȘTEF
27,8% 25,5% !!!!
ADRIAN
COZMA
21,4% !!!! 15,3%
ADRIAN
ALBU
11,1% !!!! 19,0% !!!
ROMEO
NICOARĂ
6.4% 17.0%

PNL are de analizat, pornind de la acest sondaj, foarte multe aspecte, cu ajutorul multor indicatori.

Cert este că, deși își dorește să fie principala forță alternativă la PSD, la nivel național, lucrurile par a sta mai bine decât la nivel local, cel puțin în ceea ce privește Satu Mare.

Dacă cifrele din sondaj se confirmă, atunci PNL are o problemă de leadership la Satu Mare: președintele filialei locale a PNL, nu doar că e mult sub scorul partidului la nivel național, dar e mult și în spatele colegilor săi de partid (de ex., A. Cozma).

De asemenea, nu numai că nu poate emite pretenții la o competiție cu Primarul Kereskenyi, dar cei chestionați au considerat că liberalul Albu e mai dezagreabil decât Primarul în funcție – după cum se observă în tabelul de mai sus, la indicatorul ”Favorabilitatea proastă…”, Președintele PNL Satu Mare e cotat la 19%, peste Kereskenyi Gabor, care are 17,7 % cota de favorabilitate proastă.

Cotația parlamentarului Romeo Nicoară este foarte jos, în ton cu cea a președintelui său de partid – doar 6,4%, locul 7 în clasamentul liderilor locali este ocupat de Nicoară.

Menționăm că sondajul plasează PNL Satu Mare pe locul doi, în opțiunea electoratului, ca principala alternativă la UDMR.

Ce se poate spune despre Casa de Sondaj, care a făcut sondajul liberalilor

Conform surselor noastre, sondajul a fost făcut de Novel Research, din București. Novel Research este o companie condusă de un domn Marian Marcu, specializată în ”data analytics și collection”.

Aceasta este membru ESOMAR, o asociație de ”data research”, care își obligă membrii să respecte un cod foarte strict de conduită în domeniu.

Pentru cei interesați, mai multe detalii pot fi accesate aici.

Facem aceste precizări, doar pentru a confirma faptul că datele din sondaj nu sunt rezultatul unor demersuri superficiale, ci al unor specialiști foarte preciși în cercetarea lor.

Ca atare, e bine să dea de gândit tuturor celor vizați de acest sondaj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.