Numai PSD nu vrea revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Și, eventual, dl. Cioloș…

0

Discuția despre reevaluarea chestiunii alegerii primarilor în două tururi a fost repusă pe tapet de ALDE.

Demersul se bucură de susținerea partidelor mici, principalele defavorizate de această lege, dar și de a PNL.

Președintele României a militat în 2016 pentru schimbarea legii. Legea însă nu mai putea fi schimbată cu mai puțin de un an înaintea alegerilor. Ziaristul Liviu Avram, de la “Adevărul”, s-a adresat Curții Constituționale, dar aceasta a evitat să se pronunțe pe fondul argumentelor sale, astfel că legea a rămas în vigoare.

Tăriceanu: Pentru noi e un handicap

În week-end, Președintele ALDE a declarat că ALDE ar vota pentru schimbarea legii.

”Noi sustinem ca alegerea trebuie sa se faca in doua tururi. Cand o sa discutam, daca o sa intre in discutie legea de organizare a alegerilor locale, mai avem timp. Chestiunea asta pentru noi e un handicap, in timp ce pentru partidele mari este un avantaj nemeritat“, a afirmat Tăriceanu.

Toate partidele mici și liderii acestora s-au repezit să susțină ideea lui Tăriceanu, de la Victor Ponta, la Dan Barna și, chiar, Dacian Cioloș…!

Numai PSD nu vrea revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Și, eventual, dl. Cioloș... 1

Cum vrea Cioloș ca alții să facă acum ceea ce el însuși nu a vrut, când era prim-ministru!

Dacă, în timpul guvernării tehnocrate din 2016, Premierul Cioloș nu a îndrăznit să-l deranjeze pe Liviu Dragnea cu un OUG cerut de întreaga societate civilă, eliminand aberația alegerii primarilor într-un singur tur, acum, liderul PLUS se declară un susținător aprig al unui astfel de demers:

Avem nevoie de alegeri în două tururi. Îl invit pe domnul Tăriceanu să susţină alături de PNL, alături de USR, alături de PMP, alături de UDMR şi ce partide mai avem în Parlament, că eu cred că numai PSD-ul nu e de acord cu două tururi aşa cum stau lucrurile acum. Păi atunci ce discuţie mai avem? Hai să votăm legea, săptămâna viitoare poate să fie gata votată legea şi avem alegeri în două tururi şi o susţin, mă duc şi îl felicit pe domnul Tăriceanu dacă face lucrul ăsta. Dar să îl facă”, a declarat Cioloș, potrivit Agerpres.

PSD se opune, PNL cere susținere pentru proiectul de lege pe care îl are deja depus la Parlament, dar care e avizat negativ în două Comisii

Daniel Suciu, ministru al Dezvoltarii Regionale, a declarat ca PSD nu susține schimbarea legii :

Este opinia presedintelui ALDE, noi sustinem in continuare alegerea primarilor dintr-un singur tur. A fost o dezbatere si in Parlament, acest lucru nu a fost adoptat, lucrurile raman, din punctul nostru de vedere, asa cum sunt acum. Pe orice partid, indiferent cum il cheama, il voteaza oamenii si marimea unui partid este data de sustinerea oamenilor. Din fericire pentru PSD, acest partid este unul mare, pentru ca oamenii il voteaza”, a declarat Suciu, colegilor de la Agerpres.

Președintele PNL, Ludovic Orban, susține schimbarea legii; punctul de vedere al PNL este că trebuie să se revină la un sistem de alegere a primarilor, care să le confere legitimitate:

Numai PSD nu vrea revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Și, eventual, dl. Cioloș... 2
Ludovic Orban, Președintele PNL

“Există proiectul de lege care este depus de PNL, care, din păcate, a primit aviz negativ în Comisia de administrație şi Comisia juridică. Vom mandata grupul de la Cameră să solicite în plen retrimiterea la comisie, în încercarea noastră de obţinere a unui raport favorabil, astfel încât să putem să revenim la acest sistem de alegere care conferă cu adevărat legitimitate primarilor care sunt aleşi în fiecare localitate din România. Ne-am bucura ca orice fel de parlamentar, indiferent din ce formaţiune politică este, să sprijine acest proiect de lege iniţiat de PNL”, a declarat Ludovic Orban, astăzi, după şedinţa Biroului Executiv al PNL, potrivit Agerpres.

Cu o așa susținere, există mari șanse ca legea să fie schimbată, cu o singură condiție: dl. Cioloș să nu se teamă, din nou, de Dragnea…

Sursa foto: kmkz

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.