Câteva întrebări legitime în legătură cu tulburările de la multinaționalele din Satu Mare. Exploatare sau manipulare? Există pericolul ca anumite entități interesate să ”pescuiască” în aceste ape tulburi?

5

S-a ajuns în a patra săptămână de grevă generală: Electrolux evită noi negocieri, ba chiar a angajat o firmă de PR, semn că nu sunt dispuși să cedeze presiunii din stradă.

Greviștii nu par a găsi soluțiile pentru a se adapta la acest nou tip de confruntare.

Și, totuși, problemele nu pot fi negate, însă mai sunt acestea preocuparea reală a liderilor sindicali?!

De curând, au început să vină semnale și dinspre Draxlmaier: presa sătmăreană invocă o sursă anonimă, care vorbește de zeci de demisii din fabrica germană, pe motiv de abuz de putere din partea unui șef de secție.

Ce se întâmplă cu multinaționalele în Satu Mare?

Avem de-a face cu exploatarea angajaților?

Avem de-a face cu o manipulare?

Faptul că au apărut mesaje anti-UE, dinspre greviștii de la Electrolux, nu doar că ridică semne de întrebare, ci îngrijorează…

A fost premeditată ajungerea în acest punct?

De ce acum, în acest context populist, anti-UE, ce reprezintă principala amenințare la adresa proiectului unionist, o grevă din Satu Mare promovează un discurs anti-european…?

Am ridicat câteva semne de întrebare – zicem noi – legitime.

Cu toate că suntem alături de oamenii cu probleme din Electrolux și Draxlmaier, e bine să înțelegem contextul. Pentru că în astfel de ape tulburi, pot pescui actori naționali, supranaționali, etc. ”interesați”. Chiar, poate, răuvoitori…

Vă dăm și un exemplu: adineauri, am descoperit o postare a colegilor de la publicația ”De la 0.ro”, promovată de Sorin Faur, care ne-a dat serios de gândit.

În această postare, talentații jurnaliști ”dela0.ro” prezintă, la modul excepțional – profesionist, problemele de la Electrolux, desfășurarea ”ostilităților”, apariția firmei de PR în peisaj, etc., toate amănuntele pe care le cunoașteți deja de la jurnaliștii SATMAREANUL.RO.

Ce ni s-a părut surprinzător a fost să constatăm că respectivii jurnaliști ”dela0.ro”concluzionau postarea cu un atac la Liviu Dragnea. Nu vrem să fim avocații lui Dragnea, însă ce treabă are una cu alta?!

Pe noi, această întâmplare ne-a convins că tulburările de la Electrolux și, posibil, Draxlmaier, sunt mană cerească pentru unii, care vor să pescuiască în ape tulburi… Dincolo de neînțelegerile dintre angajați și Electrolux, sau Draxlmaier, trebuie spus că cele două multinaționale sunt fundamentale pentru economia locală a Sătmarului. O eventuală închidere – sau relocare în altă țară – a celor două fabrici ar dezechilibra serios bugetul orașului și al județului. Să nu mai vorbim de problemele pe piața muncii, care ar rezulta din asta…

În acest context, am inițiat un demers de interes public: am adresat o serie de întrebări decidenților din administrația publică locală și partidelor politice, în legătură cu toate cele de mai sus. E nevoie de o analiză serioasă și de răspunsuri responsabile.

Din start, am descoperit că partidele politice locale sunt extrem de deficitare din punctul de vedere al comunicării: la PNL și PSD locale, nu funcționează e-mail-ul de contact. Am întreprins alte demersuri, pentru a fi siguri că solicitarea noastră ajunge la aceste partide. Așa ceva e inacceptabil pentru două partide mari, precum cele două!

Vă vom prezenta punctele de vedere ale domniilor lor, de îndată ce ne parvin.

Am zice, pe moment, doar atât: e timpul ca decidenții, politicienii, organizațiile politice, să se trezească din reverie… Au anumite responsabilități publice. A fi în arena publică, a face politică, nu e doar așa, în dorul lelii, pentru a dezvolta notorietate, în stil narcisist și a-și apropria eventuale contracte din bani publici prin firme ale unor rude.

Tulburările de la Electrolux sunt serioase și așteaptă răspunsuri responsabile!

Sperăm să le primim cât de curând și vi le vom prezenta.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.