Poziția PSD Satu Mare în chestiunea grevei de la Electrolux: ”Multinaționalele ar trebui să nu mai trateze angajații din România ca și muncitori de mâna a doua”

1

Redacția noastră a contactat reprezentanți ai clasei politice locale, decidenți din administrația publică locală, filiale locale ale partidelor politice, pentru a-i îndemna la reacții și atitudini responsabile la o chestiune presantă: greva de la Electrolux.

Argumentele acestui demers NECESAR le-am explicat aici – vă invităm să le lecturați pe site-ul nostru.

Am inițiat acest demers, deoarece, privind obiectiv, pentru Satu Mare, sunt deopotrivă de importanți, și angajații multinaționalelor locale – oameni muncitori, bravi, admirabili, ce merită tot RESPECTUL – dar și multinaționalele, ca Electrolux, care au un rol însemnat în economia locală, rol ce trebuie respectat.

Cei contactați se mișcă destul de greoi, în ceea ce privește oferirea unui răspuns la chestionarul nostru; avem cele mai bune intenții, ce au legătură cu o decentă atitudine responsabilă, atât față de angajații de la Electrolux, cât și față de angajatorii lor. Cu toate că părțile sunt, pe moment, în conflict deschis.

E important ca politicienii și decidenții din administrația publică să iasă public și să contribuie la dezbatere, tocmai pentru că lucrurile sunt atât de complexe: nu există un singur perdant și nici un sigur câștigător, dat fiind că lucrurile sunt interdependente – așa trebuie privit, dacă dorim o soluție serioasă, mulțumitoare, responsabilă.

E o precizare necesară, în caz că cineva derapează, încercând să ne acuze că politizăm greva. Tot ce facem este să servim interesul public al orașului și județului, părți dintr-o țară-membru UE.

Prin acest efort de bună-credință, pe care-l întreprindem, sperăm să iasă la suprafață cele mai bune soluții, dinspre toți cei implicați în viața publică sătmăreană și să evităm derapaje, precum cel al lui Sorin Faur, care , probabil într-un moment de rătăcire, a comunicat public, în numele oneștilor angajați ai Electrolux, un mesaj anti-UE. Ceea ce este complet nejustificat și fără fundament. Recitiți argumentația noastră, în acest sens, aici.

În aceste condiții, să purcedem cu primul răspuns primit: cel de la PSD Satu Mare.

Absolut obiectiv și transparent, la fel cum vom proceda și cu ceilalți respondenți, oferim cititorilor în integralitatea sa, răspunsul PSD.

Acest este modul în care PSD Satu Mare vede lucrurile:

Poziția PSD Satu Mare în chestiunea grevei de la Electrolux: ”Multinaționalele ar trebui să nu mai trateze angajații din România ca și muncitori de mâna a doua” 1
Aurelia Fedorca, Președinte PSD Satu Mare

1. În ce fel credeți că puteți interveni Dvs. și partidul pe care-l reprezentați, pe de-o parte, pentru a oferi susținere muncitorilor de la Electrolux, pe de altă parte, pentru a ajuta la stingerea conflictului de muncă de la fabrica suedeză din Satu Mare?

Răspuns: Singurul mod în care putem interveni este reinițierea Legii dialogului social și stabilirea unor instrumente de negociere colectivă care să asigure o creștere echitabilă a veniturilor pentru salariați, odată cu creșterea salariului minim, pe care îl impunem prin lege. De altfel, am discutat acest aspect la nivelul conducerii partidului, cu președintele Liviu Dragnea, care în urmă cu o săptămână a solicitat ferm Ministerului Muncii și Comisiilor din Parlament să se întâlnească de urgență cu reprezentanții sindicali pentru a reiniția Legea dialogului social. Considerăm că aceasta este calea corectă de creștere a salariilor românilor.

2. Cum comentați acuzele greviștilor că multinaționalele din Satu Mare își exploatează angajații, plătindu-i mai puțin decât pe cei din alte țări? După cazul de la Electrolux, pare că se pregătește izbucnirea unui conflict de muncă și la Draxlmaier (conform unor titluri din presa locală, se acreditează ideea exploatării și la nivelul fabricii germane). Cum comentați?

Răspuns: Consider că atâta timp cât o companie realizează profituri mari de pe munca salariaților, indiferent în ce țară s-ar afla, efortul celor care muncesc trebuie să se regăsească și în nivelul veniturilor lor. Venituri care să fie echitabile și să respecte standardele sociale. Nu este normal ca un muncitor de la o fabrică din România să aibă un salariu mediu de 400 de euro, iar la fabrica concernului din Suedia de 7 ori mai mari.

Am citit în presă despre situația de la Draxlmaier și nu cred se poate pune egal cu situația de la Electrolux. La Electrolux avem o grevă generală de trei săptămâni, iar la Draxlmaier, din câte am citit, un conflict legat de un șef de departament. Este o chestiune de administrare internă, dar care trebuie să ridice semne de întrebare pentru conducere.

3. Liderii sindicali din Electrolux au avut intervenții publice, în ultima săptămână, susținând că ”UE își bate joc de noi” , că, după 12 ani de UE, ”am ajuns săracii Europei” și că și în această cheie trebuie citit conflictul de muncă de la Electrolux. Susțineți un astfel de punct de vedere? Cum comentați astfel de afirmații?

Răspuns: Cifrele ne arată că avem o creștere economică sănătoasă în ultimii ani și că nivelul de trai a crescut. Nu putem generaliza, nu este vorba de UE, ci de o companie multinațională. Sunt conștientă că există probleme de salarizare în mediul privat, iar după ajustarea salariilor din domeniul bugetar va trebui să găsim pârghiile care să ofere sindicatelor cadrul să negocieze cu angajatorii majorarea salariilor. Guvernul poate majora salariul minim, salariile în mediul privat țin de competitivitate și de grile de salarizare interne, însă negocierea colectivă poate aduce salarii demne și pentru angajații din mediul privat.

4. Care e punctul Dvs. de vedere în legătură cu importanța (sau neimportanța) multinaționalelor din Satu Mare pentru economia locală?

Răspuns: Nu dețin cifre actuale din statistici, însă de ani de zile multinaționalele reprezintă cei mai mari angajatori din Satu Mare. Sunt companii importante, care au adus și aduc plus valoare. Au fost ani în care companiile multinaționale au oferit salarii atractive, însă faptul că nu se mai ajustează anual în raport cu ceea ce s-a reușit în mediul public și în raport cu așteptările salariaților, deși există profituri însemnate, duce la conflicte ca și cel de la Electrolux. În ultimii ani impozitele datorate de companii au scăzut semnificativ și este de dorit ca o parte din acest plus să se regăsească în veniturile angajaților. Cred că multinaționalele ar trebui să-și reevalueze grilele salariale și să nu mai trateze angajații din România ca și muncitori de mâna a doua.

5. Susțineți revendicările greviștilor de la Electrolux?

Răspuns: Consider că fiecare angajat trebuie să fie remunerat în funcție de efortul pe care îl depune, în funcție de experiență și de pregătirea profesională. Nu cred că un salariu de 2000 lei net pentru un angajat cu experiență este o cerere prea mare. Instituțiile statului pot doar să se asigure că drepturile angajaților sunt respectate, să insiste să pună părțile la masa dialogului iar acestea să se angajeze constructiv în negocieri colective.1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.