Despre delincvență juvenilă și bullying, cu Adrian Cozma, în cadrul programului ”Săptămâna juridică în școli”

0

Avocatul Adrian Cozma a onorat invitația Școlii Gimnaziale Bălcescu-Petofi, de curând, pentru a le vorbi elevilor despre delincvență juvenilă și bullying, în cadrul unui program desfășurat în parteneriat de Ministeru Educației și Ministerul Justiției, intitulat ”Săptămâna juridică în școli”.

Adolescența – rebeliune, tentații, dar și responsabilitate!
Adolescenţa înseamnă de cele mai multe ori rebeliune şi este poate cea mai dificilă etaptă.  La vârsta de 13-14 ani, copiii încep să crească, să aibă cercuri de prieteni, la şcoală sau în afara ei, apar tentații la tot pasul și pot fi foarte uşor de influenţat. Iar de aici şi până la probleme cu legea poate fi doar un pas.

Şcoala devine a doua familie, iar după familie, este cea care îi educă pe elevi.

Acest lucru îl ştie şi Şcoala Gimanzială Bălcescu-Petofi, care a transformat săptămâna aceasta ora de consiliere şi dezvoltare într-o oră altfel. Aşa că a chemat şi ajutoare: dl. Adrian Cozma- avocat în cadrul Baroului Satu Mare, iar timp de o oră, elevilor de clasa a-VII-a şi a-VIII-a li s-a prezentat ce înseamnă delincvenţa juvenilă, cum să nu cadă în capcane şi cum să nu comită fapte penale, care le pot afecta atât familia, cât şi viitorul şi propriile visuri. Despre consumul sau traficul de droguri, dar şi faptul că în perioada adolescenţei facebook-ul e plin de capcane şi el.

Pornind de la internet şi reţelele de socializare pe care adolescenţii zilelor noastre ştiu să le mânuiască perfect, a fost abordat un subiect prezent în aproape orice şcoală: bullying-ul!

Elevilor li s-a vorbit și despre fenomenul de ”bullying”

Ce înseamnă bullying-ul, dacă au fost victimele acestui fenomen şi cum pot să-l combată. Elevii au fost sfătuiţi să se deschidă şi să comunice, fie parinţilor, fie profesorilor sau diriginţilor dacă vreodată sunt victimele acestui fenomen, indiferent că se află la şcoală, afară sau pe internet, dar şi ce să facă în cazul în care sunt martorii unei scene de bullying.

“La vârsta aceasta, nu mai ştim să punem punct glumiţelor şi cred că este nevoie să audă copiii şi de la cineva din exterior şi din punct de vedere legal, până unde îţi permite legea să glumeşti şi unde trebuie să pui punct pentru a nu transforma totul într-o batjocoră şi a nu frânge un suflet de copil.”

“Şcoala noastră este o şcoală destul de strictă în ceea ce priveşte siguranţa copiilor în şcoli şi în ceea ce privesc abateriile disciplinare, însă nu vreau să avem parte de astfel de situaţii” a declarat Renata Inovan, diriginta clasei a-VII-a C

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.