Statul de drept din România, dezbătut la Strasbourg. Comisarul European pe Justiție: ”România să nu facă paşi înapoi, în ceea ce priveşte statul de drept şi lupta anticorupţie!”

0

Luni, la Strasbourg, Comisia Europeană și eurodeputații au dezbătut derapajele de la principiile statului de drept în România.

Printre personajele importante în această dezbatere, la nivel european, se numără și comisarul pe justiție, Vera Jourova. Aceasta nu este la prima intervenție în favoarea susținerii independenței justiției din România, fiind o activă susținătoare a luptei anticorupție din țara noastră.

În intervenția de luni, de la Strasbourg, aceasta a deplâns îndepărtarea României de ”calea cea bună”.

Vera Jourova

”Nu s-au făcut progrese în legătură cu recomandările din MCV. S-a erodat încrederea în urma unor ordonante recente şi unor proceduri controversate de numire. Procedura numirii procurorului-şef european nu a ajutat lucrurile. Discuţia este despre România să nu facă paşi înapoi în ceea ce priveşte statul de drept şi lupta anticorupţie. E nevoie de consultări ale actorilor interesaţi. Orice acţiuni trebuie să fie compatibile cu recomandările europene. În legătură cu ÎCCJ şi urmarea unei decizii a CCR în ceea ce priveşte completele de judecători ne punem întrebări cu ce e necesar. Aceste lucruri nu pot fi separate (…) Există un risc de ingerenţă în sistemul de justiţie inclusiv în cazuri de corupţie şi acest lucru nu poate fi ignorat. În ceea ce priveşte numirile procurorilor cu rang de nivel înalt, echilibrele nu au fost respectate. Procedurile sunt controversate când vine vorba de numirea sefului DNA, procurorului general, a afirmat Jourova, coform Mediafax.

Replica nu s-a lăsat așteptată. Cele care i-au răspuns lui Jourova au fost Maria Grapini și Rebate Weber. Acestea susțin că ingerința în actul de justiție din România a fost inițiat, tocmai de liderii europeni, care ar fi oferit susținere publică Laurei-Codruța Kovesi.

Totuşi, în urmă cu câteva săptămâni lideri europeni au cerut să oprească o investigație unui om căruia îi fuseseră respectate toate drepturile constituționale, a spus Renate Weber (ALDE).

Maria Grapini, la rându-i, a împărtășit punctul de vedere al Renatei Weber, folosindu-se de ”slăbiciunea Kovesi”, pentru a decredibiliza orice demers al UE, ce ar putea fi inițiat în interesul susținerii statului de drept din România:

„E un eşec această dezbatere. Liderii eurpoeni nu sunt aici. Sunt nişte laşi. Domnul Webber a îndrăznit să vină în România să sisteze un proces. Prin intervenţiile oficialilor europeni de fapt aţi afectat justiţia din România. Cetăţenii români nu înţeleg de ce europarlamentarii se amestecă în procesele în derulare. Nu aţi dat nici măcar un exemplu de încălcare a statului de drept. Guvernul României în preşedinţia rotativă are succes. A fost o rezoluţie nedreaptă votată în PE în noiembrie. Şeful acela la DNA a făcut ravagii în justiţie. Să lăsăm oamenii, România nu este Kovesi, nu e  o persoană. România este 20 de milioane de români şi vă rog să îi trataţi cu respect, a susținut Maria Grapini, în cadrul acestei dezbateri.

Reprezentanții Guvernului român, care deține Președinția Consiliului UE, au lipsit de la această dezbatere…

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.