Centenarul Sătmărean, celebrat la Filarmonică

0

Programul dedicat împlinirii a 100 de ani de la eliberarea Sătmarului și instalarea administrației românești 1919-2019 sau “Centenarul Sătmărean”, a avut loc astăzi la Filarmonica „Dinu Lipatti”. A fost un spectacol omagial din distribuţia căruia au făcut parte Corul Solemnis, care au deschis programul cu intonarea imnului de stat, Cvartetului 4ever al filaromicii Satu Mare, Honor et Patria – detaşamentul Mateiaş din Câmpulung Muscel, câteva alocţiuni şi câteva cuvinte de salut din partea oficialităţilor prezente.

Întregul eveniment a fost organizat de către Consiliul Județean Satu Mare, Muzeul Județean Satu Mare, Casa Corpului Didactic ”Dariu Pop”, Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare şi Asociația Civică Tempora.

De asemenea, la 100 de ani de la sacrificiul suprem făcut de cei 18 eroi căzuți în luptele purtate de Armata Română pentru eliberarea Sătmarului, a fost resfinţit monumentul ridicat în cinstea lor în localitatea Hodod în cadrul unei ceremonii oficiale.
Mausoleul a fost ridicat în anul 1931 la iniţiativa d-nei Elena Pop Hossu Longin şi a protopopului greco-catolic din Şimleul Silvaniei, Ilie Călăuz. Anul acesta, a fost reabilitat anul de către Consiliul Judeţean şi Muzeul Judeţean Satu Mare prin proiectul „Reabilitarea mormintelor și a operelor comemorative de război din judeţul Satu Mare”, iar la finanțarea acestuia a ajutat Departamentul Centenar din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Tot pentru a marca această zi, a fost amplasat și un catarg cu tricolorul, în cinstea eroilor căzuţi în urmă cu 100 de ani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.