Dariu Pop, cărturarul condamnat la temniță grea pentru că a apărat limba română, evocat la Satu Mare

0

Marți, la Satu Mare, s-au celebrat 132 de ani de la nașterea bistrițeanului …sătmărean, Dariu Pop.

Dariu Pop s-a născut în 16.04.1887, la Măgura Ilvei, Năsăud. Din anul 1919, s-a stabilit la Satu Mare, influențând semnificativ școala sătmăreană românească.

Deși este recunoscut, conform biografului său, Ioan Nistor, drept ”om de cultură, revizor școlar, ctitor de reviste literare, director de ziare, scriitor polivalent, pictor, compozitor, geograf, istoric, paleograf, folclorist”, Pop rămâne în istorie drept unul dintre cei care au promovat Educația în limba română în nord-vestul țării. Chiar cu prețul unor sacrificii personale: Dariu Pop a fost condamnat la temniță, pentru articolele sale, în care a apărat limba română de efectele Legii Aponyi.

În baza Legii Aponyi, în școli, existau la momentul respectiv doar două ore în limba română, cele de Religie.

Lui Dariu Pop i se recunoaște un merit deosebit, de altfel, în demersul de ”sincronizare a ținuturilor nord-vestice ale României Mari cu țara întregită”(Ioan Nistor), după Marea Unire din 1918.

Influența sa asupra învățământului sătmărean a fost covârșitoare, începând cu anul 1919, când s-a stabilit, ca inspector școlar general, la Satu Mare, numit în această funcție de Onisifor Ghibu. Activitatea sa de după Marea Unire s-a concentrat asupra organizării școlii românești în Satu Mare, până în 1940.

Până la anul Marii Uniri, învățământul sătmărean de limbă română s-a aflat, conform lui Ioan Nistor, ”într-o stare dramatică”; limba română suferea în zona noastră, înainte de venirea lui Dariu Pop. Biograful cărturarului susține chiar că limba română, anterior Marii Uniri evolua spre o formă dialectală, dat fiind că nu era cultivată în școli și în cultura locală. În acea perioadă nu exist niciun liceu românesc în regiune.

Influența lui Dariu Pop este esențială, din acest punct de vedere, prin activitatea sa de ctitor de publicații…

În 1921, înființează prima revistă literară din Satu Mare, ”Țara de Sus”, dar și prima revistă a Oșenilor, ”Țara Oașului”.

Tot Dariu Pop a înființat și prima gazetă din oraș, intitulată ”Satu Mare”. Nu este singura publicație în limba română, pe care a ctitorit-o: tot de numele său se leagă și primul cotidian din oraș, ”Granița”.

Fiind un excelent pedagog, a înființat și o revistă cu profil pedagogic – ”Viața școlară” (1925).

Dariu Pop a fost prieten de o viață cu celălalt mare bistrițean, Liviu Rebreanu.

În 1940, cărturarul Dariu Pop părăsește Satu Mare, în contextul Dictatului de la Viena. Se refugiază la Turda, timp de 5 ani, deoarece fusese amenințat că agenții horthysti vor să-l asasineze.

În 1945, se stabilește la Cluj, unde și moare, 20 de ani mai târziu…

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.