Un veac de la instaurarea administraţiei românești – Centenarul Sătmărean

0

Sunt 100 de ani de la intrarea armatei române în judeţul Satu Mare. 100 de ani de la instaurarea administraţiei româneşti în acest loc . 100 de ani din 19 aprilie 1919. 

Centenarul sătmărean a adus Armata Română la Satu Mare. Alături de instituțiile sătmărene ziua de 19 aprili a debutat cu dezvelirea unei plăci comemorative, amplasată pe clădirea ce găzduiește Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare din Piața Libertății, în memoria delegaților sătmăreni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918.

La Muzeul Județean Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției ”100 de ani de la instaurarea administrației românești la Satu Mare” cu o colecție de înscrisuri și documente despre renașterea idealurilor națiunii române la Satu Mare.

Eroii din primul Război Mondial au fost comemoraţi printr-un ceremonial militar și religios desfăşurat la Cimitirul Eroilor din municipiul Satu Mare. Prefectul Judeţului Satu Mare, Darius Filip, alături de Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, au depus o coroană de flori din partea Guvernului României în memoria eroilor neamului.

Apoi, parada de defilare și tehnică militară s-a deplasat în centrul oraşului, la Statuia Eroului Necunoscut pentru depunerea de coroane. Aici a fost reconstituit momentul din 19 Aprilie 1919 cu intrarea triumfală a Armatei Române în Orașul Liber Sătmar, precum și o punere în scenă a primirii conducerii Armatei Române la Satu Mare.

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a luat cuvântul.

Este o experienţă extrordinară ca un sătmărean, fiu al acestor meleaguri, să aducă astăzi în calitate de Ministru al Apărării Naţionale, un mesaj din partea armatei României, cea care în urmă cu veac avea să aducă atâta bucurie în inimile şi în sufletele sătmărenilor. După cum este bine ştiu pe aceste meleaguri, teritoriul judeţului Satu Mare a rămas după înfăptuirea Marii Uniri, la 1 Decembrie 1918, în afara liniilor de demarcaţie, stabilite în urma înţelegerii între Guvernul Român şi Puterile Antantei, mai mult decât atât, autorităţile civile şi militare maghiare, au încercat să păstreze controlul asupra zonei, în ciuda deciziei unanime de unire a populaţiei româneşti şi a consiliilor şi gărzilor naţionale române din această parte a ţării. În faţa acestei situaţii, Armata Română a răspuns cererilor insistente venite din partea populaţiei judeţului Satu Mare şi a lansat o puternică ofensivă de eliberare a ultimelor teritorii româneşti. Acum un veac, la 19 aprilie, sătmărenii ieşeau pe străzile distinselor urme pentru a întâmpina ostaşii români. Era sâmbăta parimiilor.”, a fost discursul Ministrului Apărării, Gabriel Leş

La final a avut loc defilarea unor detașamente ale Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului Afacerilor Interne și o paradă de tehnică militară terestră: amfibii, transportoare, lansatoare proiectile și aeriană, 3 elicoptere IAR 330 Puma și 4 avioane militare MIG 21 Lancer.
Evenimentul s-a bucurat de un public numeros care a condus parada de la Cimitirul Eroilor până în Piaţa Libertăţii, unde s-au strâns sute de oameni pentru a privi defilarea.

Marele absent al acestei sărbători a fost primarul oraşului Satu Mare, Kereskenyi Gabor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.