Ilie Bolojan, Primarul Oradiei: “Este o mare onoare pentru mine ca, la o sută de ani de când armata română a intrat în Oradea, să fiu primarul acestui oraş!”

0

Oradea a sărbătorit, sâmbătă, 100 de ani de la eliberarea de sub ocupația regimului bolşevic al lui Kun Béla .

Atmosfera a fost una de sărbătoare, la ceremonii participând reprezentanți ai tuturor partidelor politice. Printre participanți, s-au numărat ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, primarul orașului Oradea, Ilie Bolojan, prefectul bihorean, Ioan Mihaiu, vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang.

Dincolo de politică și de diferențe de perspectivă, orădenii s-au bucurat, cu mic cu mare, de atmosfera de sărbătoare…

Bolojan, felicitat din audiență, a evocat personalitățile istorice cărora li se datorează eliberarea orașului, în 20 aprilie 1919

Primit cu aplauze din public şi cu felicitări –  s-a strigat “Bravo, Bolojan!” – primarul de la Oradea a ținut un discurs cald, la sărbătoarea centenară…

“Este o mare onoare pentru mine ca la o sută de ani de când armata română a intrat în Oradea să fiu primarul acestui oraş”, a spus primarul Oradiei.

Primarul a făcut o trecere în revistă a contextului istoric al eliberării oraşului de către armata română pe 20 aprilie 1919.

În discursul său, Bolojan a evocat personalitățile providențiale – Regele Ferdinand, Regina Maria şi premierul Ionel Brătianu, episcopul ortodox şi greco-catolic Roman Ciorogariu şi Demetriu Radu – evidențiind rolul lor în instalarea administraţiei româneşti în Oradea, acum 100 de ani.

“Vom reamplasa statuia regelui Ferdinand. Nu putem să sărbătorim Centenarul fără ca cel care a decis pentru români în mod strategic să nu fie reprezentat în Oradea”, a promis Bolojan.

“Dragii mei, este o zi de sărbătoare şi orădenii sunt oameni civilizaţi, vă mulţumesc pentru asta“, a ai spus printre altele, primarul Bolojan.

Discursul primarului Bolojan s-a încheiat cu urări: “La mulţi ani România! La mulţi ani, orădeni! Dumnezeu să aibă în pază Oradea şi ţara noastră!

Atmosfera a fost una civilizată, de sărbătoare, oameni nu au adus, prin atitudinea lor, încrâncenări paseist-revanșarde.

Păcat că la Satu Mare nu avem, încă, un primar, de nivelul lui Ilie Bolojan.

Colegii de la Bihoreanul au prezentat atmosfera plăcută, civilizată, și într-un clip video de la ceremonii, pe care l-au postat pe site-ul publicației.

Festivitățile se vor încheia, astăzi, la ora 21:10 cu focuri de artificii.

Foto&video: ebihoreanul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.