Aceeași regiune, două perspective: progres și respect la Oradea, stagnare, lipsă de respect și de viziune, la Satu Mare

4

Momentele importante pentru cetățeni, acele momente care adună oamenii împreună, în jurul unor simboluri co-împărtășite de comunitate, sunt turnesolul ce indică, fără putință de tăgadă, calitatea celor pe care aceștia i-au votat să-i reprezinte.

Vineri și sâmbătă, am avut ocazia să vedem cât de diferit se manifestă reprezentanții aleși ai două comunități, în contextul celebrării centenarului unui eveniment, care le-a definit: Satu Mare și Oradea au sărbătorit 100 de ani de la instaurarea administrației românești în cele două orașe din regiunea noastră.

Dacă Primarul Ilie Bolojan a avut o reacție normală, a fost alături de comunitatea sa, Primarul Sătmarului a stat ASCUNS, arătând că gândește în termeni desueți, perimați, într-o logică intolerantă. Kereskenyi a arătat că, deși a fost votat de Sătmăreni, nu vrea să fie decât primarul unei părți a populației de Sătmăreni. Așa ceva este inacceptabil, la început de secol XXI, într-un stat-membru UE!

Aceeași diferență se observă și în modul în care Bolojan și Kereskenyi au contribuit la dezvoltarea comunităților pe care le conduc…

Oradea, la ani – lumină distanță de Satu Mare, ca progres și dezvoltare! Satu Mare excelează la capitolul STAGNARE: Kereskenyi încă se laudă doar cu hârțoage despre dezvoltare!

Așa arată postările pe contul de social-media al Primarului Oradiei…

Se vede că se lucrează, se vede că Oradea beneficiază de o infuzie de capital, prin atragerea de fonduri europene, care asigură dezvoltarea acestui oraș.

Dacă e să vorbim de atragerea de fonduri europene, Satu Mare e de 100 de ori mai slab decât Oradea. SATMAREANUL.RO a expus toate aceste aspecte, într-o investigație amănunțită, pe care o puteți accesa AICI

Prin contradicție, primarul nostru postează pe Facebook, la distanță de 3 ani de când a preluat mandatul, doar hârțoage și proiecte de viitor…?!

Care viitor – domnia-sa își încheie mandatul peste un an…?!

Când să implementeze hârțoagele, pe care le arată candidaților UDMR la europarlamentare, ca interesanta d-nă Hegedus (mai multe despre cele cu care se ocupă această doamnă, în curând, pe SATMAREANUL.RO)…

Decât povești, Kereskenyi ar fi trebuit să-i arate această statistică (vedeți mai jos). Acesta este adevărul despre dezastrul reprezentat de mandatul politicianului de la UDMR la Primăria Satu Mare

Desigur, dl. Kereskenyi este foarte bun la sedus electoratul PSD – de curând își promova imaginea pe seama pensionarilor sătmăreni… Și la a promova o agendă intolerantă, de tip FIDESZ, ce are un substrat desuet, orientat etnic…expirat de aproape un secol…

Respectul lui Kereskenyi față de comunitatea pe care o conduce este direct proporțional cu modul în care a contribuit la dezvoltarea orașului, adică pe cote de avarie!

Așa a arătat contul de Facebook al Primarului Bolojan, în cinstea sărbătorii Centenarului (vedeți foto mai sus). Acesta a apreciat reacția civilizată a orădenilor, indiferent de etnia lor. Așa a arătat week-endul acesta Oradea…

Și s-a încheiat cu focuri de artificii…

Cele de mai sus au contrastat flagrant cu obrăznicia și încrâncenarea viscerală ale primarului Kereskenyi…Acesta a dispărut, sfidător, din peisaj, reiterând un comportament public diviziv, revanșard, de tip Fidesz, sugerând, prin atitudinea domniei-sale, un boicot la adresa unui eveniment, ce dă identitate orașului și Sătmărenilor!

Am argumentat aici pornind de la un mesaj public al consilierului județean Adrian Cozma, de ce considerăm neavenit un astfel de comportament: Kereskenyi nu are dreptul să se comporte ca primar, în astfel de maniere reprobabile, definite prin defazări revizionist-obsesive, divizând o comunitate ce conviețuiește, civilizat, împreună.

Poate să o facă, dacă rămâne în afara serviciului public, sau doar ca soldățel decrepit de-al lui Orban Viktor.

Ca politician votat de Sătmăreni, însă, are o datorie față de oraș și cetățenii săi, alături de care trebuie să se afle, indiferent de credințele sale private, unele dintre acestea sociopat-politice, pe linia Fidesz-ului xenofob și intolerant.

E rușinos ce-a făcut Kereskenyi, sfidându-și concetățenii!

Atitudinea normală, civilizată, e aceasta, enunțată, într-un discurs public excepțional, de Primarul Oradiei:

Este o mare onoare pentru mine ca, la o sută de ani de când armata română a intrat în Oradea, să fiu primarul acestui oraş!”

Satu Mare e în urma Oradiei, mai ales pentru că e condus de oameni mărunți, defazați, în raport cu contemporaneitatea!

Foto: Bihoreanul, facebook Bolojan& Kereskenyi

4 COMENTARII

  1. […] față de identitatea și istoria Sătmarului. Kereskenyi a fost singurul primar din regiune, care a ignorat sărbătorirea Centenarului înființării administrației românești în Satu Mare. Kereskeny transmite, cu fiecare ocazie, pe care o are, că dorește să reprezinte doar votanții […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.