Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de modificare a Codului penal!

1

Camera Deputaţilor a adoptat, astăzi, ca for decizional, proiectele pentru modificarea Codului penal şi a celui de procedură penală. Procedura parlamentară a fost reluată după ce lui Tudorel Toader i s-a reproşat că nu iniţiază OUG pentru aceste modificări.
Câteva modificări din cele două coduri adoptate astăzi în Camera Deputaţilor sunt:
Reducerea termenelor de prescripţie a răspunderii penale, emiterea, aprobarea adoptarea de acte normative au fost exceptate de la infacţiunea de favorizare a infractorului, infracţiuni de dare de mită şi de cumpărare de influenţă au fost dezincriminate parţial, a fost dizincriminată total infracţiunea de neglijenţă în serviciu, înjumătăţirea pedepselor pentru infracţiunile de delapidare şi abuz în serviciu dacă autorii faptelor prejudiciul până la rămânerea definitivă a sentinţei.

S-a decis eliminarea mai multor prevederi din forma iniţială a legii, care au fost declarate neconstituţionale de către CCR, şi au rămas în forma iniţială articole criticate de Opoziţie, pe motiv că nu au fost atacate sau că au fost declarate neconstituţionale de Curte.
Unul dintre acestea se referă la reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor. Astfel, termenele de prescripţie a răspunderii penale vor fi: de 8 ani faţă de 10 ani în legea în vigoare, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani; şi de 6 ani în loc de 8 ani când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani.

Proiectul legislativ care prevede modificarea Codui penal a fost adoptat cu 180 de voturi pentru 81 împotrivă şi două abţineri. La rândul său, proiectul legislativ pentru modificarea Codului procedură penală a fost adoptat cu 181 de voturi „pentru”, 83 de voturi „împotrivă” şi o abţinere.
Comisia specială pentru revizuirea legilor justiţiei a votat, marţi, un raport favorabil pe Codul Penal în forma adoptată de Senat, deputaţii şi senatorii jurişti neacceptând niciun amendament propus de Opoziţie.

Opoziţia a anunţat că va ataca CCR proiectele celor două coduri.

“Adoptarea modificărilor la Codul Penal este un act de maximă sfidare faţă de oamenii cinstiţi, faţă de problemele reale ale românilor. Este un act de sfidare faţă de statutul României de membru al UE. Modificările exced cu mult deciziile Curţii Constituţionale care sunt folosite doar ca pretext pentru favorizarea infractorilor, a corupţilor prin lege. PSD şi ALDE le spun practic tuturor partenerilor occidentali ai României că nu-i mai interesează lumea civilizată şi că vor ca în România legea şi ordinea să fie făcută de infractori, pentru infractori. PNL nu va vota Coduri Penale ale lui Liviu Dragnea! Vom contesta la Curtea Constituţională propunerile de modificare a acestor coduri de favorizare a infractorilor şi corupţilor prin lege”, a spus Raluca Turcan, citată de MediaFax

Cele două proiecte de modificare a codurilor penale vor merge spre promulgare la preşedintele României.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.