Miercurea Mare, ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus! Ce este bine să faci în această zi din Săptămâna Patimilor

0

Creştinii ortodocşi şi cei greco-catolici de pretutindeni, sărbătoresc astăzi, Miercurea Mare, ziua în care Iuda l-a vândut pe mântuitorul nostru Iisus, pentru 30 de arginţi. Se spune că Iisus a petrecut ziua de miercuri la prietenii săi din Betania, în timp ce, în Ierusalim, fariseii şi cărturarii îşi pregăteau răzbunarea. Motivul răzbunării era întâmpinarea lui Isus ca un adevărat Mesia în Duminica Floriilor, la intrarea în oraş.
Aflat în fruntea unei mulţimi alcătuită din preoţi şi soldaţi romani, Iuda îl găseşte pe Mântuitor în Grădina Ghetsimani, loc în care îl sărută pe Isus pentru ca soldaţii să-l recunoască şi să-l aresteze.
Iuda a primit 30 de arginţi pentru trădarea sa, dar l-a scurt timp, regretele au început să-l macine, aşa că a aruncat toate cele 30 de monede în templul fariseilor, apoi s-a spânzurat.
În această zi sfântă, biserica săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în amintirea ungerii cu mir a picioarelor Mântuitorului de către păcătoasa pomenită în Biblie, ca un simbol al pocăinţei. Miercurea Mare ne învaţă două lucruri: învăţătura femeii păcătoase care scapă de pacate pri fapta sa de cinstire adusă lui Iisus, şi cea a lui Iuda, unul dintre cei 12 apostoli care îşi vinde sufletul spânzurându-se, după ce aruncă cei 30 de arginţi, măcinat de regrete, pentru că l-a vândut pe Mântuitorul Iisus.
Credincioşii sunt îndemnaţi să ţină post în această zi sfântă, şi să se roage pentru a fi feriţi de boli întregul an, dar şi  pentru a întâmpina cum se cuvine Sărbătoarea Învierii.

Miercurea Mare este ultima zi din Săptămâna Patimilor când se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spală și calcă. De asemenea, în această zi este bine sa te împaci cu oamenii cu care nu ai avut o relație tocmai bună în ultima perioadă. Nu este bine sa te enervezi sau sa arunci vorbe necurate în nicio zi din an, dar mai ales în această zi şi nici să te superi pe ceilalţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.