Nu se înghesuie lumea la miel de Paşte, în ciuda preţurilor care scad pe zi ce trece. În fiecare an, vânzările sunt tot mai slabe!

Nu se înghesuie lumea la mielul de Paște, spun în unanimitate crescătorii din piață. Centrul de sacrificare temporară din Piața de Vechituri și-a început din nou activitatea azi, după Paștele catolic, însă vânzările mieilor și a iezilor sunt foarte slabe, mai slabe chiar și decât anul trecut, după spusele crescătorilor

Vânzarea slabă i-a determinat pe fermieri să scadă prețul kilogramului de miel chiar și cu 3 lei. Prețul iezilor în schimb, nu a suferit schimbări foarte mari. Aceștia își mențin prețul de început, 15 lei pe kilogram, și doar unii dintre ei îi vând cu 14.
Din când în când, fermerii sunt întrebaţi cât constă kilogramul de miel. Apoi, sătmărenii analizează puţin, dar sunt nehotărâţi şi pleacă. În fiecare zi e la fel, susţin cei din piaţă. Mulţi întreabă, puţini cumpără. În fiecare an, vânzarea e din ce în ce mai slabă.

„Foarte slab. Am fost şi săptămâna trecută. Am vândut în jur de 10. Pe an ce trece scade piaţa. Anul trecut am vândut vreo 60. Îi vindem cu 12 lei. În prima zi cu 15, apoi 14, apoi 13, am ajuns şi la 12. În fiecare scade cu un leu. Până la urmă o să scadă şi la 8 lei. Mai bine, la 10 preferăm să îi lăsăm pe păşune decât să venim să ne chinuim, să sătm toată ziua aici în piaţă. Iezii îşi menţin preţul, tot cu 14 am vândut. Sunt mai căutaţi, dar sunt micuţi anul ăsta.”, a mărturisit un fermier din Drăguşeni

Aceeași fermieri sunt prezenți în fiecare zi de la deschiderea Centrului de sacrificare, dar susțin că au vândut foarte puțin până acum. Anul trecut trecut unii dintre fermieri au încheiat sezonul mieilor cu 12 lei pe kilogram.

Un alt fermier susţine că de când s-a deschis Centrul de sacrificare a vândut în jur de 30 de miei. Nu număr foarte mic comparativ cu alţi ani. De asemenea, acesta spune că motivul pentru care vânzările sunt atât de slabe se datorează presei care ar fi dezinformat populaţia.

„În comparaţie cu alţi ani, e slăbuţ, că s-a dezinformat poporul. Ziarul a anunţat că nu se mai jupoaie mielul. Televiziunea a anunţat că mieii nu se mai taie anul ăsta, că o să fie primul an fără Paşte. De asta-s supărt mai tare. Ca s-a spus că va fi primul Paşte în care nu se va mai cumpărat miei de la producător. Asta-i muncă cinstită, daţ nu-i plătită. Nici la 13 lei nu e bine plătit milul la ce iarnă am avut.”  a spus un altul  

Producătorii suştin că, cel mai probabil, preţul la mieilor va mai scădea în zilele următoare. În ciuda faptului că Centrul de sacrificare este deschis până la ora 17:00,  pentru că e lume puţină în piaţă, fermierii nu stau până sfârşitul programului, după-masă, piaţa se sparge, aşa că pleacă şi ei şi se întorc următoarea zi de dimineaţă.

 

Recommended For You

About the Author: alina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *