Satu Mare s-a înfrăţit cu un județ din Germania. Se doreşte o colaborare în domeniul economic şi cultural

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În urmă cu câteva zile, o delegație oficială a județului Satu Mare a făcut o vizită în județul Ostalbkreis din Germania. Scopul a fost acela de înfrăţire şi extindere a colaborării începută la nivelul celor două judeţe în domeniul economic şi cultural, aşa că au avut primele discuţii în acest sens, anunţă biroul de presă al Consiliului Judeţean Satu Mare.
A avut loc o întâlnire între 5 primari de orașe din județul Satu Mare cu primari de orașe și comune din județul Ostalbkreis. La sediul prefecturii din Aalen, a avut loc o întâlnire a delegației sătmărene cu mai mulți primari din județul german. Cu această ocazie, au avut loc primele discuții privind găsirea unor elemente comune între orașele și comunele din cele două județe.

Delegația sătmăreană a vizitat și câteva obiective culturale importante ale județului Ostalbkreis. Printre care Mănăstirea Neresheim, Academia de Muzică și Centrul Cultural Kapfenburg au fost câteva dintre ele. Au fost vizitate, de asemenea, o școală profesională din Aalen și spitalul din Mutlangen.

Pe 18 aprilie, în timpul vizitei, la sediul Prefecturii din orașul Aalen, județul Ostalbkreis, a fost semnată varianta finală a Acordului de înfrățire a județului Ostalbkreis cu județul Satu Mare, după ce o primă variantă a fost semnată la Satu Mare, în data de 24 iunie 2018. Cu această ocazie, Klaus Pavel, prefectul judeţului Ostalbkreis, a evidențiat importanța semnării acestui act, atât pentru județul Satu Mare, cât și pentru germani.

 “Acest eveniment ne oferă prilejul de a da un impuls mare, pentru ceea ce înseamnă ”ideea europeană”! Este dorința noastră comună de a ne conecta și de a avea o viziune asupra identității și a regulilor europene”, a afirmat prefectul județului Ostalbkreis.

 În ceea ce privește colaborarea pe tema sistemului de învățământ profesional dual, Klaus Pavel a spus că în luna mai 2019, va avea loc o vizită de lucru a unor cadre didactice precum și a unor maiștri de la Liceul Tehnologic “Simion Bărnuțiu” din Carei, la Centrul Școlar Profesional din Aalen, care vor petrece două săptămâni la diferite centre de educație profesională din județul Ostalbkreis. În viitor se dorește interconectarea centrelor de educație profesională din cele două județe, prin formarea unei echipe de proiect, care după părerea domnului prefect Klaus Pavel,  ”ar putea deveni un exemplu de proiect în întreaga Europă”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 Preşedintele Consiliului Judeţean, Pataki Csaba, a subliniat de asemenea, importanţa acestui proiect pentru judeţul Satu Mare.
“Semnarea acestui document vine ca o încununare a discuțiilor și a vizitelor reciproce din ultimii ani, iar dincolo de munca depusă de fiecare dintre noi, cei prezenți la această masă și nu numai, reprezintă dorința noastră comună de a aparţine unui spaţiu interconectat şi omogen din punct de vedere al identităţii şi normelor europene”, a declarat şeful Consiliului Judeţean

La final, cei doi prefecţi au semnat acordul de înfrățire dintre cele două județe.

Din delegaţie au făcut parte mai multe oficialiţăţi, printre care şi primarii oraşelor Ardud, Carei şi Negreşti Oaş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.