26 aprilie, Ziua Internaţională a Comemorării dezastrului de la Cernobîl

0

Ziua Internaţională a Comemorării dezastrului de la Cernobîl, accidentul nuclear produs pe terioriul fostei Uniuni Sovietice în urmă cu 33 de ani. Potrivit Mediafax, accidentul nuclear a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora locală 01:23. Accidentul a fost cauzat de o explozie a centralei nucleare din orăşelul Pripyat, aflat lângă Cernobâl. În urma exploziei, nori uriaşi de substanţe radioactive au ajuns în Europa şi în America de Nord. Ucrania, Rusia şi Belarus au fost ţările cele mai afectate în urma exploziei. Peste 8 milioane de persoane din cele trei state au fost expuse la radiaţii cu mult pest doza maximă admisă.

Întreaga zonă a oraşului Pripyat a fost complet izolată (zona de excluziune) timp de aproape 30 de ani. În 2011, Guvernul ucrainian a deschis accesul vizitatorilor în perimetrul contaminat. În prezent, există chiar și agenţii de tursim care organizează excursii la Cernobâl şi care au din ce în ce mai mulţi doritori, curioşi să vadă cu proprii lor ochi, locul dezastrului din urmă cu 33 de ani.

Consecinţele excursiei de acest tip sunt, însă, asumate de către cei care îşi doresc o astfel de excursie şi se fac numai pe bază de semnătură.

Ziua de Comemorare a dezastrului de la Cernobâl a fost adoptată printr-o rezoluţie a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 8 decembrie 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.