Vinerea Mare, moartea şi îngroparea Domnului! Ce este bine să facem în această zi

0

În Sfânta și Marea Vineri, numită în popor și Vinerea Neagră, se ține post negru. Conform tradiției, cei fără slăbiciuni trupești nu consumă niciun fel de mâncare și nu beau apă până după Denia Prohodului.

Așa cum a prezis Mântuitorul când au fost întrebați ucenicii Lui de ce ei nu postesc precum ucenicii Sfântului Ioan Botezătorul, El a spus că va veni o vreme când Mirele se va lua de la ei și atunci vor posti și ei. Acum a venit clipa în care Domnul a trebuit să moară pentru noi pe cruce, de aceea Biserica a rânduit ca în Vinerea Mare să fie post negru; nu se mănâncă de dimineață până seara. Ba chiar de multe ori se cântă Prohodul Domnului pe nemâncate.

Postul negru nu este numai un gest de înfrânare, ci trebuie să fie și un prilej de cercetare duhovnicească. Rugăciunea cu foc și cu lacrimi nu se poate face după ce ai consumat multe alimente. Înainte de a hrănii trupul prioritate o are sufletul. Sufletul este scânteie dumnezeiască iar oasele acestea sunt fărâmă din pământ. Ele se hrănesc din roua pământului iar sufletul se hrănește din roua cerului.

În Vinerea Mare se face pomenirea Patimilor lui Hristos. Nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar si aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Din străbuni se ştie că prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Sau pentru înmormântare.

În Vinerea Mare, seara, se canta Prohodul şi se înconjoară biserica cu Sfantul Epitaf, care simbolizează trupul Mântuitorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este aţezat pe Sfanta Masă din altar, unde ramane pană la Înalţare. Punerea pe Sfanta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt

La terminarea slujbei de seară din Vinerea Mare, femeile obişnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări si îşi jelesc morţii. La sfarşitul slujbei, preotul împarte uneori florile aduse, care erau considerate a fi bune de leac. În trecut, lumea pleca acasă cu lumanarile aprinse pe drum, ca să afle şi morţii de venirea zilelor mari. Aceţtia ocoleau casa de trei ori şi, atunci cand intrau, se închinau, făceau cate o cruce cu lumanarea aprinsă în cei patru pereţi sau doar la grinda de la intrare şi pîstrau lumanarea pentru vremuri negre.

În amintirea patimilor Mântuitorului, zilele de vineri din cursul întregului an bisericesc sunt zile de post, alături de zilele de miercuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.