Bendel Iosif, UDMR-istul de ”rasă superioară” din Tășnad, vrea ca rromii să sape canale, pentru Apaserv, ca în lagărele naziste

3

Este uluitor ce derapaje au unii politicieni de etnie maghiară din Satu Mare!

După Kereskenyi Gabor, primarul UDMR al Sătmarului, care a fost amendat de CNCD, pentru că a discriminat un cetățean român, pe motiv că nu vorbea limba maghiară, de curând, un alt udemerist, Bendel Iosif din Tășnad, a făcut niste afirmații susceptibile de discriminare și intoleranță, în raport cu rromii din Tășnad.

Totul a pornit de la faptul că, fără să fie anunțați, rromii de pe o stradă din Tășnad s-au trezit cu apa tăiată de cei de la Apaserv. Rromii au reacționat pe rețelele de socializare, acuzându-l pe Bendel, un politruc de la Apaserv, de tentativă de șantaj electoral. Bendel si primarul din Tășnad au replicat că nu e vorba de șantaj, ci de faptul că rromii nu plăteau apa pe care o foloseau…

Mai mult, consilierul local Bendel, angajat și la Apaserv, a susținut că operatorul de apă ar fi solicitat rromilor să-și sape singuri canale de lângă case, pentru a fi racordați la apă.

Noi am studiat argumentele tuturor părților și avem câteva nelămuriri, pe care le redăm, mai jos…

Dacă nu a fost șantaj, de ce s-a remediat problema, imediat după ce a scris presa despre ipoteza ”șantajului”…?

În seara zilei de 24 aprilie, rromii din Tășnad au incendiat rețelele de socializare cu acuze la adresa consilierului local UDMR, Bendel Iosif, pe care l-au indicat drept vinovat de tăierea apei în cartierul lor. Bendel este și angajat al Apaserv.

Bendel Iosif, consilier local UDMR, angajat Apaserv

SATMAREANUL.RO, a prezentat știrea, aici, în regim de breaking news, în seara zilei de 24 aprilie.

A doua zi, ”problema”, care n-a fost ”șantaj electoral”, dar care nici nu suporta amânare, până după sfârșitul campaniei electorale, s-a rezolvat.

Internauții au reacționat pe rețelele de socializare, rromii fiind acuzați că nu plătesc apa, de 15 ani. Mai mult, decizia luată de Bendel a fost lăudată de mulți dintre utilizatorii de Facebook, care au împărtășit atitudinea intolerantă a reprezentantului Apaserv.

Nelămurirea noastră este dacă rolul unor reprezentanți ai cetățenilor– ca Bendel Iosif – este acela de a instiga la intoleranță și discriminare.Pentru că decizia lor greșită a condus la exprimarea unor opinii intolerante, vecine rasismului…

O astfel de atitudine este divizivă și nu are legătură cu valorile europene, pe care am hotărât că le respectăm, din momentul accederii în Uniunea Europeană.

Rromii revoltați, categorisiți drept ”hoți”, ”leneși” și ”bronzați”. Interesul public al tășnădenilor a fost servit de instigarea la intoleranță, discriminare și rasism?!

Fapte certe sunt următoarele:

1. Rromii, cărora li s-a tăiat apa, nu au plătit apa folosită. Unii susțin că nu s-ar fi plătit apa deloc în ultimii 15 ani.

2. Neplata ar fi fost unicul argument ce a motivat decizia de a se tăia apa în seara de 24 aprilie.

3. În 25 aprilie, s-a renunțat la decizia de a se tăia apa. De ce? Apa tot neplătită e! Ce-a motivat această decizie, care a anulat o decizie anterioară, motivată de faptul că niște cetățeni nu au plătit apa…?!

Din start, nu înțelegem – dacă s-a hotărât că niște rău-platnici să fie sancționați – de ce decidenți și-au schimbat decizia…? Să fi fost noaptea un ”bun sfetnic”?!

Așa se administrează lucrurile – la nivel de CL Tășnad și Apaserv – se iau decizii prost-gândite ziua, care, dacă-i afectează politic pe politrucii, care conduc comunitatea, se revizuiesc peste noapte?!

Așa arbitrar e condus Tășnadul ?

Cu decizii nefericite care divizează comunitatea și invită la discriminare și intoleranță?

Un primar și un consilier local trebuie să administreze în interes general.

Interesul public, în acest caz, nu a fost servit.

Consilierul local și primarul susțin că rromii au furat apa – acesta fiind motivul pentru care le-au tăiat-o, în plină campanie electorală – și că, deși Apaserv a promis că-i racordează la apă, acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece rromii nu ar fi săpat niște canale pentru Apaserv.

Cum să facem campanie prin furt? Faptul că folosesc apa de la cișmeaua publică, ca pe o afacere, înseamnă furt. Ei vor să folosească serviciul gratuit”, a declarat Grieb Csaba, primarul Tășnadului, jurnaliștilor SATMAREANUL.RO, respingând ipoteza unui șantaj electoral…

În ceea ce-l privește pe consilierul local Bendel de la Apaserv, acesta a susținut că rromii sunt leneși și ”bronzați”, iar bronzul nu le-ar veni de la săpat canalele, în locul angajaților Apaserv…

A rămas Apaserv fără bani, de așteaptă mila rromilor să le sape canalele?

Situația de la Tășnad este următoarea, din punctul de vedere al decidenților și al Apaserv: niște cetățeni din Tășnad folosesc apă, pe care nu o plătesc.

Această apă nu e contorizată.

Este vorba de ”o străduță”, zic Bendel și Grieb.

Pe această străduță, cetățenii ”fură” apă.

În campanie electorală, s-a hotărât sancționarea acestui fapt.

A doua zi după ”sancționare”, s-a renunțat la sancțiune.

Nu e clar de ce… teoretic, Apaserv pierde bani acolo, lucru ce s-ar putea remedia dacă ar săpa canalele necesare, pentru a se contoriza.

Rromii sunt de rea-credință: deși UDMR-ul și Apaserv se așteaptă să sape aceste canale, ei nu o fac.

Nelămurirea noastră: De ce nu sapă Apaserv acele canale, dacă vrea să îi oblige pe rromi să plătească??

Nu are fonduri Apaserv să plătească?

 

La Apaserv e abundență, după cum se vede din capturile foto de mai sus, capturi după raportări oficiale ale Apaserv.

Și șefii Apaserv o duc bine…

Chiar nu s-a putut săpa pe ”o străduță”, din Tășnad un canal, astfel încât Apaserv să poată încasa?

Se pare că nu… În schimb, s-a putut tăia apa, pentru o noapte…

Aspectul pare minor, însă nu este- arată o mentalitate retrogradă a politrucilor, pe care-i trimitem, prin votul nostru, la primării, în consilii locale, sau în companii, ca Apaserv: în loc să servească interesul nostru public, al cetățeanului, ei fac jocuri politice, instigă la intoleranță față de concetățenii noștri și discriminează.

Câteva concluzii…

Nu avem căderea a decide cine are și cine nu are dreptate, însă credem că altfel ar fi trebuit abordată problema și, mai ales, nu în preajma unei campanii electorale. Un consilier local experimentat, ca Bendel – consilier UDMR de 25 de ani în CL Tășnad – ar fi trebuit sa știe aceste lucruri banale. Dacă își respectă concetățenii, care-l votează de zeci de ani…

Se pare că nu a învățat nimic, în decursul acestor ani, nimic civilizat, european…

Oamenii, chiar rău-platnicii, au niște drepturi și trebuie tratați cu tot respectul, pe teritoriul UE, indiferent din ce minorități sau etnii fac parte. Sau poate nu… UDMR pare să separe, în Satu Mare, între oameni ”buni” și ”răi”, cetățeni cu drepturi și fără drepturi, pe bază de etnie, pe bază de minoritate, chiar pe bază de limbă…

Așa ceva nu are legătură cu Europa, așa ceva nu are legături cu valorile Uniunii Europene.

Primarul Grieb susține că a vrut să oprească un ”furt”, de aceea e de acord cu oprirea apei pe străduța cu rromi.

Apaserv are zeci de milioane de lei profit nerepartizat, pe care susține că-l reinvestește în ”investiții”. Un canal pe străduța de rromi, pentru a putea să-i racordeze la apă și să-i pună, apoi, să plătească este o investiție, ce ar aduce profit Apaserv.

De ce nu o face?! Are capacitatea financiară să remedieze problema…

De ce așteaptă ca rromii să-și sape singuri canalele?

Despre ce e vorba, de fapt, aici?

Pare-se că nimeni nu dorește rezolvarea situației, asta dacă e să analizăm, logic, toate punctele de vedere…

Și, totuși, în campanie electorală, cineva a tăiat apa rromilor din Tășnad… Apoi a revenit asupra deciziei, în mai puțin de 24 de ore…

Reamintim UDMR-ului și primarului din Tășnad că PPE a suspendat Fidesz-ul lui Orban Viktor, pentru astfel de atitudini intolerante… Nu mai e la modă a separa între rasă superioară și rasă inferioară, de vreo 80 de ani!

Pentru noi, este clar că NU se dorește rezolvarea problemei și că acest lucru este, MAI ALES, în interesul politrucilor din CL Tășnad și Apaserv.

Credit foto principala: Vali Mada

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.