Cea mai mică școală din România, în imagini! E vecină cu județul Satu Mare

0

Cea mai mică școală din România, este o căsuță, într-un cătun din Maramureș.

Pare o poveste ușor desprinsă de realitate pentru România lui 2019, însă ea există. Există în România, la vecinii noștri maramureșeni, o școală care seamănă mai degrabă cu o căsuță, sau chiar o cabană…de dimensiuni foarte mici. Are exact 12 metri pătrați și învață acolo 10 suflete, în vârful dealului.
Așa arată mica școala în interior.

Foto: www.totb.ro

Cea mai mică școală din țară se află în cătunul Cornăţea, din comuna Poienile de sub Munte, județul Maramureş și poate fi numită căsuță, mai degrabă, decât școală. O căsuță cu o încăpere de 12 metri pătrați, aflată în vârf de deal, unde învață o mână de elevi.

Școala primară din Cornățea, este un cătun la care ajungi după mulți kilometri parcurși pe jos și are o singură cămăruță, cu câteva bănci, scaune, o masă, o sobă și o tablă, pentru 10 suflete.

Cei de la ProTv au filmat școala în toamna lui 2017. Pe atunci, doar 10 copii învățau în ea. De la grupa pregătitoare până la clasa a IV-a, cei 10 copii, învățau în căsuța care a fost, odată, atelier de tâmplărie. Ca să ajungă la cea mai mică școală din țară, copii care învață acolo, trec prin pădure și parcurg kilometri întregi, fie vreme bună, fie vreme rea.


Sursa foto: ancatirca.blogspot.com – Ionuț Vlad, Free Miorița

Surprinzătoare nu este doar dimensiunea școlii, ci și condițiile. Școala din cătunul cu case risipite pe dealuri și lipsite de electricitate, are lumină abia din iarna lui 2015. Atunci aceasta a fost electrificată în urma unei campanii numită  ”Lumină pentru România”, o inițiativă a organizației neguvernamentale,Free Miorița. În cadrul acestei campanii, au fost iluminate ultimele 3 școli din România care nu beneficiau de luxul de a avea curent electric. Acestea sunt Cruhla din județul Suceava, Poienile de sub Munte, județul Maramureș, și Dobraia, județul Caraș-Severin, conform sparknews.ro.

Sursa foto: galasocietatiicivile

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.