Povestea neurochirurgului de succes în America, devenit preot în România

0

Unul dintre cei mai buni neurochirurgi din America este român și se mândrește cu asta, atât de tare, încat după 35 de ani trăiți acolo, profesorul Ștefan Mindea a decis să se întoarca în țară.

S-a mutat cu familia la Constanșa și a investit aproape un milion de euro în aparatură sofisticată pentru a-i putea opera pe români ca afară. Deși este o somitate în neurochirurgie la numai 41 de ani, medicul Mindea s-a vazut nevoit să stea departe de sala de operații mai bine de un an de zile. Statul nu i-a dat dreptul de liberă practică. Profesorul nu s-a plans si nici nu a facut cale întoarsă. S-a inscris la Teologie, pentru că, zice el, L-a simțit pe Dumnezeu alături atunci cand salva vieți. Între timp i s-au echivalat studiile, asa ca în prezent se împarte între altar și spital.

Neurochirurgul diacon Ștefan Mindea, slujește într-un lacaș românesc, pe pământ românesc. Simte puterea cuvintelor din Evanghelie și le transmite cu emoție credincioșilor ce vin să-l asculte la biserică “Sfânta Maria” din Constanța. Deloc puțini. Printre ei se află soția diaconului și cei șase copii.

Poate ca noțiunea de dezbinare o întelege mai bine ca mulți alții. Stefan s-a nascut în Romania. Pe cand facea primii pasi, parintii au fugit in Statele Unite ale Americii. El si sora sa au rămas la nași. Mama si tatal și-au luat rapid cetățenia. Iar după lungi intervenții la Crucea Roșie și, zice Ștefan, chiar la Regina Angliei, au reușit să îi ia și pe ei. Pe atunci avea doar patru ani.
“Parintii mei ne învățau ca să fim mândri că suntem români și să nu căutam doar să ne integrăm în societatea Americană ca și americani. Deci, vorbeam românește acasă, făceam parte din grupul folcloric în Chicago, echipa de dansuri. Aveam această tangență cu cultura și identitatea de a fi român. România este o țară cu oameni pașnici cu oameni prietenoși, oameni cu suflet bun , oameni cu omenie și oameni inteligenți care au trecut prin foarte multe vremuri grele dar au învins orice prin credința lor”, a declarat Ștefan Mindrea
Ștefan a învățat și a muncit pe brânci vreme de 20 de ani, în Statele Unite. Iar rezultatele nu au întarziat să apară. S-a specializat în neurochirurgie minim invazivă și chirurgie oncologică spinală. A creat prima sectie de acest fel la Universitatea Stanford, a publicat zeci de lucrari științifice și, mai important, a operat peste 3000 de pacienți. Nu a pierdut niciunul pana în prezent. Poate de aceea, americanii l-au inclus cinci ani la rând în topul celor mai buni specialiști din domeniu. Avea, așadar, tot ce îsi poate dori un om cu ambițiile lui. Nu era însă pe deplin mulțumit.

Ștefan Mindea: “După o vizită în Romania, unde am văzut condițiile slabe în neurochirurgie, m-am gândit noi suntem îndatorați la neamul nostru într-un sens. Ce-ar fi dacă toți oamenii calificați ar părăsi țara. Cine mai are grijă de mama, de tata, de bunici? Dacă vorbim de medici.”

Mânat de acest gând, Ștefan s-a hotărât să se întoarcă acasă, în România. Cu tot cu familie. Marele pas l-au făcut în urmă cu doi ani. În ciuda piedicilor de care s-au lovit. Recunoscut de medicul academic din întreaga lume, profesorul Mindea a așteptat mai bine de un an să obțină de la statul român drept de liberă practică. Dar singura direcție în care s-a întors a fost spre Divinitate. S-a înscris la facultatea de Teologie.

Ca medic este absolut imposibil ca să separi credința ta si credința în Dumnezeu”, spune profesorul Mindea.

“Probabil în domeniul chirurgical se simte mai evident dar pur și simplu simți în anumite clipe, în anumite momente în operație că te ajută Maica Domnului, că te ajută vreun Sfânt. Eu îmi dau seama când afirm așa ceva că marea majoritatea din oameni o să creadă că medical asta nu este total normal, că exagerează.Îmi asum, dar eu simt acest lucru. Nu simt că doar eu fac cazul, într-adevăr simt mâna lui Dumnezeu”, spune acesta.

Odată ce a intrat în posesia actelor, a putut solicita credit la bancă. Banii pe care i-a luat i-a pus peste economiile proprii. Cu un milion de euro a cumparat aparatură ultrasofisticată, sa-l ajute la operații, pe care le face, în prezent, într-un spital privat din Constanța.
“Vrem să facem acest lucru pur și simplu pentru români, să nu meargă în străinătate pentru o problema care se poate trata în România. Costurile se referă în primul rând la costul la sala echipament, consumabile , salariați, spital, cazare si aparatură pe care am achiziționat-o prin credit personal. Vreau să profesez în România si fară acest lucru nu se poate”, explica medicul.

Operațiile lui Ștefan Mindea sunt minim invazive. Indiferent că e vorba despre tumori pe creier sau pe coloana vertebrală ori des întalnita hernie de disc. Recuperarea pacienților este mult mai rapidă, informează știrile protv, citat de ziarul Notabn.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.