Țara Oașului, locul unde tradiția nu moare. ,,Urcatu’ Oilor la Munte”, o sărbătoare pastorală

0

În Țara Oașului, locul în care tradițiile sunt la loc de cinste, cu mai puțin de două săptămâni până la Sâmbra Oilor, oșenii sărbătoresc la Negrești Oaș- Capitala Oașului așa cum mai este numită,”Urcatu’ Oilor la Munte- Sâmbra Oilor sau Alesul”. Acest eveniment a devenit o sărbătoare pentru locuitorii zonei și a fost inițiată, bineînțeles, de către un oșan. Crescătorul de ovine Berinde Ştefan, cunoscut  în zonă sub numele de Ştefanu’ Bodii, a pus la cale totul alături de Primăria şi Consiliul local Negreşti-Oaș prin Casa Orăşenească de Cultură și se află la a doua ediție.

Evenimentul este, de fapt, o sărbătoare pastorală în Țara Oașului și marchează venirea primăverii, odată cu renașterea naturii, în preajma ,,Sângeorzului”, atunci când fermierii și gospodarii urcă oile la deal și la munte, la pășunat. Începutul unei vieţi trăite în peregrinare şi însingurare, o numesc aceștia.
Altfel bacii ştiu să cânte munţilor, alungând nimbul de dor, prin frumoase doine ciobănești, însoțindu-și glasul cu tânguirile fluierelor, trăind sub semnul anotimpurilor, acestea fiind singurul calendar care le guvernează viața.

Pe lângă ritualul specific acestui moment, acolo a avut loc și un regal al măiestriei oierilor și „găzdoaielor”, în prepararea unor produse tradiționale din Țara Oașului.

Invitații și oficialitățile, printre care și prefectul județului, Darius Filip, au plecat cu căruțe din fața primăriei Negrești Oaș, spre locul de desfășurare al evenimentului, a vut loc primirea lor. A urmat apoi prezentarea activităților și a succesiunii momentelor în cadrul  ritualului specific care cuprinde mulsul oilor și măsuratul laptelui, o ceremonie religioasă, expoziţie gastronomică cu produse locale şi tradiţionale, bineînțeles urmată de o expoziţie meşteşugărească.
Nu au lipsit nici momentele artistice. Maria Tripon, mai mulți ceteraşi, Ansamblurile folclorice Oaşul şi Sânzienele și alte grupuri reprezentative din Țara Oașului au oferit momente folclorice care au răsunat în tot orașul.

Pentru cei care nu au ajuns, nu e târziu încă. Programul se desfășoară, astăzi, până la orele 18:00.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.