Danțu’ la șură”, un vechi obicei codrenesc, reînviat de sătenii din Soconzel, are loc duminică

0

E sărbătoare mare la Soconzel, duminica aceasta, pe 5 mai și sunt invitați toți locuitorii județului. Are loc, ca în fiecare an, Festivalul folcloric ,,Danțu’ la șură”, aflat deja la cea de-a  XII a ediție.

Evenimentul începe la ora 13:00, iar pentru cei care nu știu, “Dănțu’ la șură” e un obicei folcloric specific codrenesc organizat de feciorii și chizeșii locului, la care participă tot satul, dar și cei din împrejurimi.

Acest obicei are dublă semnificație. Pe vremuri, prin acest obicei, tinerii nu doar dansau și cântau, ci legau prietenii pe viața, ba chiar își întâlneau și dragostea. Acest fel de evenimente, ca și în zilele noastre, aveau loc duminca sau în zile de sărbătoare.

Danțu’ la șură”, un vechi obicei codrenesc, reînviat de sătenii din Soconzel, are loc duminică 1

Sursa foto: adevarul.ro
Satul Soconzel, comuna Socond, se numără printre puținele așezări ale Zonei Codrului care păstrează vii tradițiile populare, tradiții care datează de sute de ani ce nu și-au pierdut farmecul și originalitate.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Socond, își propun an de an să reînvie acest obicei și să adune locuitorii locului, locuitorii satelor vecinii și invitați din toți județul la cea mai frumoasă șură din sat, exact ca pe vremuri, pentru a sărbătorii tradiția.

Danțu’ la șură”, un vechi obicei codrenesc, reînviat de sătenii din Soconzel, are loc duminică 2

Sursa foto: adevarul.ro
Jocurile codreneşti, specifice acestei zone, se caracterizează în primul rând prin aceea că fata, pe lângă rolul de pereche în dans, îl avea şi pe cel de sprijinitor al feciorului care executa bătăi pe ambele picioare şi chiar salturi peste cap. Varietatea ponturilor bătute pe cizme din cadrul multiplelor forme a dansului, îmbinarea armonioasă a acestora, sunt trăsături bine conturate care se întâlnesc numai în dansurile populare din zona Codrului.
“Danțu’ la sură” este o manifestare a comunității, care pe lângă biserică, a dat naștere unei legăturii puternice în lumea rurală, adesea preferințele comunității sătești, atât sub aspect muzical cât și coregrafic, duc până la cele mai mari exigențe prin însăși puritatea și frumusețea tradiției.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.