Protestul unui deputat, făcut din solidaritate: “Nu suntem țara muncii ieftine!”

0

Deputatul independent, Adrian Dohotaru, cel care a vorbit despre situația sindicaliștilor Electrolux în Parlamentul României, a fost prezent astăzi la Satu Mare, iar pentru a-și demonstra solidaritatea față de situația prin care trec, împreună cu aceștia, a transmis un mesaj, un graffiti, direct pe panoul companiei Electrolux, din Grădina Romei.
“România nu este țara muncii ieftine”, a fost mesajul deputatului, alături de câteva veste agățate de panou, în culori galben și verde, amintind de celebrele proteste ale “Vestelor Galbene”, din Franța, de la sfârșitul anului trecut.

,,Trebuie să gândim țara din perspectiva oamenilor
simpli.”

Deputatul a vorbit despre situația sindicaliștilor Electrolux Satu Mare, pe larg, dar și ce măsuri trebuie luate pentru ca aceștia să nu mai fie neîndreptățiți.

“Este foarte important ca conducerea Electrolux să accepte revendicările juste alte angajaților, lucrează de decenii bune, pe salarii mici, compania are un profit care să-i permită să dea salarii mai mari. Sunt cereri justificare în contextul în care oamenii au copii, sunt loiali, fideli companiei, lucrează de ani buni. De aceea merită un comportament mai demn din partea conducerii, în același timp trebuie lucrat pe mai multe planuri. De ce? Pentru că vedem că apar mai multe greve în mai multe locuri din țară. Deja există o presiune justificată din partea angajaților ca salariile să crească. În momentul de față, în România, nu are loc o redistribuire îndeajuns de justă așa cum se face în alte țări din U.E .Vedem că sunt inegalități mult mai mari față de media U.E, iar asta înseamnă că banii merg undeva la vârf, că sunt angajați undeva la vârf, că-i vorba de antreprenori, că e vorba alteori de bani care sunt scoși din țară prin prețuri de transfer și atunci angajații au de pierdut din acest sistem politic care s-a bazat pe două lucruri: Muncă ieftină, forță de muncă ieftină și exploatare a resurselor naturale.”

Protestul unui deputat, făcut din solidaritate: "Nu suntem țara muncii ieftine!" 1

(Foto stânga: Adrian Dohotaru, deputat independent)

România trebuie să iasă din acest model de dezvoltare, susține deputatul, care este, mai degrabă, un model de subdezvoltare. Iar pentru a ajunge la un model de dezvoltare bun, trebuie ca statul să investească în cercetare și dezvoltare care să permită realizarea unor produse cu valoare mai ridicată și investiție în salariați, totul pentru a se evita imigrația.

“În urmă cu câțiva ani s-a arătat că rata migrării din România, era a doua din lume, după Siria, care a trecut printr-un război civil.”

Deputatul afirmă că dacă în Siria a avut loc un Război Civil, ceea ce se întâmplă acum în România este un ,,război economic”. Clasa politică nu se uită în deajuns la nevoile oamenilor, diferențele sunt mari între cei care sunt în vârful piramidei economice și cei care sunt la baza acesteia. Dacă se va continua în acest fel, România se va depopula.

“Alte lucruri la care trebuie lucra și mai precis, este o promisiune nerespectată a PSD din 2012, când au zis că vin la guvernare, schimbă legea dialogului social, care este gândită în așa fel încât să fie în favoarea patronatelor, în urma crizei care a avut loc în perioada 2008-2012. Au fost intervenții pentru a schimba legea dialogului social și atunci a fost mult mai greu pentru angajați să se sindicalizeze. Vă dau un exemplu: în momentul de față, 93% din firmele din România au sub 15 angajați. Legea dialogului social spune că trebuie să ai 15 angajați pentru a te sindicaliza, asta înseamnă că 93% din firmele din România nu se pot sindicaliza. “

Pe lângă modificarea legii dialogului social, este nevoie și de modificări la Codul Muncii, în favoarea angajaților. Acest lucru se poate schimba numai cu presiunea socială a angajaților, exact ceea ce se întâmplă acum la Electrolux, este importantă să ceară și justiție socială, afirmă Adrian Dohotaru.

“Miza anilor viitori este cum să poți face redistribuția, care există în momentul de față, există profituri, cum poți să faci redistribuția în așa fel încât lumea să nu mai plece din orașe mici, în orașe mari, de la țară în străinătate. România nu este alcătuită doar din orașe mari ca Bucureștiul, Timișoara, Constanța…”

Așadar, este nevoie de proiecte legislative prin care o parte din dividente să ajungă și la angajați pentru a se bucura de profitul firmelor pentru care muncesc, profit pe care și ei îl crează.

“Dacă există forțe politice progresive, aici mă bazez și pe noile partide că o să preia o parte din aceste deziderate, există și o societate civilă puternică, dar care își diversifică mesajele dincolo de anti-corupție, să vorbească și despre dreptate socială și există posibilitatea asta de a pune presiune și prin intermediul sindicatelor, dacă oamenii au curaj, așa cum au avut aici curajul să intre în grevă și să negocieze mai dur cu patronatul”, a conchis deputatul independent, Adrian Dohotaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.