Traian Băsescu explică de ce Viorica-Vasilica Dăncilă nu a fost invitată la Sibiu: ”Doamna Premier a încurcat instituțiile!”

0

Vineri, Premierul României, d-na Viorica-Vasilica Dăncilă, a generat știri de presă abundente, în care-și anunța onoarea ”de nereperat”, pe motiv că președintele Iohannis nu a  invitat-o la ”summit-ul de la Sibiu”.

Traian Băsescu explică de ce Viorica-Vasilica Dăncilă nu a fost invitată la Sibiu: ”Doamna Premier a încurcat instituțiile!” 1

Cum putem vorbi noi de unitate, când premierul României, care deţine preşedinţia rotativă, nu este prezent să vorbească despre realizări şi pornind de la realizări să vorbim despre următoarea agendă strategică 2019 – 2024. Deci pentru mine este greu de înţeles, dar să sperăm că, cu mai mult consens, vom da un semna puternic pentru ţară. (…) Indiferent de lupta politică, indiferent de apropierea alegerilor europarlamentare, pentru România noi trebuie să dăm un alt mesaj, un mesaj pe care-l dăm pentru celelalte state membre, pentru că vorbim de un summit care se desfăşoară pe perioada preşedinţiei. Nu ştiu dacă prea curând vom mai avea această ocazie şi cred că ar trebui să lăsăm ura, dezbinarea şi să încercăm să ne unim forţele pentru a da un mesaj foarte puternic pentru România şi pentru români” , susținea Dăncilă, conform adevarul.ro.

 

Răspunsul nu s-a lăsat așteptat, însă acesta a venit, nu dinspre Președintele Iohannis, ci dinspre ex-Președintele Băsescu, pe contul acestuia de Facebook: doamna Premier a încurcat instituțiile Uniunii Europene…
Doamna Premier Dăncilă prezidează Consiliul Uniunii Europene (acolo unde merg miniştrii) în timp ce Preşedintele Iohannis prezidează Consiliul European care este altă instituţie. Deci, sunt două instituţii cu atribuţiuni total diferite”, și-a concluzionat argumentația fostul Președinte Băsescu.
Traian Băsescu explică de ce Viorica-Vasilica Dăncilă nu a fost invitată la Sibiu: ”Doamna Premier a încurcat instituțiile!” 2
Aceasta este argumentația în 7 puncte a lui Traian Băsescu, în care se justifică de ce d-na Premier face afirmații, ce probează că nu cunoaște tratatele de funcționare a UE:

Consiliul European, foarte pe scurt pentru cei interesaţi.

Să prevenim situaţia în care un ziarist zelos de la Antena 3 s-ar repezi la Donald Tusk cerându-i socoteală pentru neinvitarea Doamnei Dăncilă.

În spaţiul public se revarsă necunoaşterea despre Uniunea Europeană. Ziarişti şi politicieni deplâng faptul că Doamna Dăncilă încă nu a fost invitată la Sibiu .

Oameni buni, nici nu va fi invitată la lucrările Consiliului European din următoarele motive :

1.În cursul fiecărei preşedinţii rotative se organizează un Consiliu European informal în ţara care deţine preşedinţia Uniunii Europene. De această dată este România – Sibiu (am participat la 19 astfel de Consilii informale în cei 10 ani de activitate în Consiliul European).


2.Conform Tratatului de la Lisabona fiecare stat membru are un singur loc în Consiliul European, loc care este rezervat aceluia care prin Constituţia naţionalăi are mandat de reprezentare a ţării, în cazul nostru Preşedintele Iohannis . Din Consiliul European mai fac parte Preşedintele Comisiei Europene şi Preşedintele permanent al Consiliului European.


3.Consiliul European, în şedinţele sale, stabileşte ORIENTĂRI pentru Comisia Europeană, pentru Consiliul Uniunii Europene şi pentru Parlamentul European.


4. ORIENTĂRILE date de Consiliul European sunt procesate de Comisia Europeană şi atunci când este cazul Comisia elaborează proiecte de acte normative pe care le transmite Consiliului Uniunii Europene şi Parlamentului European .


5.Parlamentul European transmite proiectele de acte normative către parlamentele naţionale pentru observaţii .


6.Consiliul Uniunii Europene este organizat în formaţiuni pe domenii de activitate şi funcţie de domeniu la şedinţe participă miniştrii de resort din fiecare ţară – acum preşedinţia formaţiunilor Consiliului UE este asigurată de miniştrii români, iar Doamna Dăncilă poate participa la oricare din şedinţele formaţiunilor.


7.Consiliul Uniunii Europene, prin preşedinte (acum Doamna Dăncilă) sau ministrul de resort (ex. Teodorovici) face negocierea finală în numele Consiliului UE cu Parlamentul European asupra subiectelor în divergenţă din conţinutul unui act normativ ce urmează a fi adoptat).


Concluzie :


1.Doamna Premier Dăncilă prezidează Consiliul Uniunii Europene (acolo unde merg miniştrii) în timp ce Preşedintele Iohannis prezidează Consiliul European care este altă instituţie. Deci, sunt două instituţii cu atribuţiuni total diferite .


2. Doamna Premier Dăncilă nu va putea fi invitată la lucrările Consiliului European (vezi Tratatul de la Lisabona), dar va putea fi invitată la recepţie şi prezentată de preşedinte, cu un scurt laudaţio, celorlalţi membri ai Consiliului European
”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.