O firmă din Maramureș apelează la muncitori din Vietnam. Vin vietnamezi și la Satu Mare?

0

O firmă din Tăuții Măgherăuș, județul Maramureș a apelat la muncitori din Vietnam. Firma are ca profil de activitate, producția de uși de interior. Se pare că aceasta ar fi apelat la muncitori aduși tocmai din Vietnam deoarece, la fel ca și județul Satu Mare,  județul Maramureș, se confruntă, de asemenea, cu o criză a forței de muncă la ora actuală. În zilele care urmează, la această firmă,  urmează să ajungă primii patru vietnamezi, iar agentul economic le-a pregătit deja locuințe de serviciu în apropierea locului de muncă.

Lipsa forței de muncă din România și slaba calitate a muncii a celor care au ales să nu plece în străinătate l-a determinat pe un angajator din județul Maramureș să apeleze la forță de muncă din străinătate. A avut la dispoziție două variante pentru a găsi muncitori calificați, și a ales-o pe cea mai puțin costisitoare. Cel mai simplu, dar costisitor, ar fi fost să apeleze la o firmă care intermediază forța de muncă. Costurile pentru aflarea unui muncitor, dar și intermedierea pentru obținerea actelor, implicit a vizei de lucru se ridică însă la 1.500 și 2.600 de euro de muncitor.

„Am căutat o firmă din Vietnam, ei fiind stat comunist au chiar un departament care se ocupă cu muncă în afara țării. Am reușit, după o lună de cercetări, să identific firma. Apoi, am luat legătura cu persoana și în rest a decurs ușor. Ei mi-au publicat un anunț în presa locală de la ei, au organizat o probă de lucru într-o fabrică pentru posturile pe care le aveam eu disponibile. Pe urmă proba de interviu s-a desfășurat online, pe Skype. Pentru proba de lucru s-au prezentat aproximativ 30 de muncitori din care am ales patru. După ce am identificat persoanele la care eu am văzut abilitățile, am procesat CV-urile, am depus documentația, care este una foarte stufoasă, dar împreună cu cei de la Serviciul de Imigrări Maramureș am reușit să facem acest pas, chiar dacă au trebuit refăcut mai multe documente”, spune Viorel Popp, administrator al firmei care a angajat vietnamezi.

Vietnamezii urmează să ajungă la firmă pentru a lucra cot la cot cu românii

Băimăreanul a mai încercat în urmă cu trei ani, în Ucraina, să aducă forță de muncă din străinătate pentru a munci în cadrul firmei sale. Chiar a participat la o bursă a locurilor de muncă, iar anul trecut a încercat și în Republica Moldova, fără rezultat însă. În momentul de față, cei patru vietnamezi care au fost selectați pentru angajare, urmează să ajungă în România în maxim o lună, dosarul lor de muncă având nevoie doar de avizul de la Inspectoratul General pentru Emigrări, celelalte vize fiind deja obținute.

În Vietnam, salariul este de 100 de dolari pe lună, iar în România munca lor este recompensată cu salariul minim pe economie. Având o explozie demografică, oarecum sunt obligați să încerce pe o piață a forței de muncă mai bine plătită. De exemplu, cei patru angajați care urmează să ajungă la firma din Tăuții Măgherăuș au până în 35 de ani, dar fiecare au deja câte patru copii.

„Am ales din Vietnam, în locul chinezilor pentru că aceștia din urmă sunt puțin cam comerciali Vietnamezii sunt mai serioși, fiind și dintr-o țară comunistă, Am mizat pe faptul că cei care se înscriu ca să lucreze în afară, trebuie să treacă prin mai multe filtre. Trebuie să aibă calificare, să cunoască o limbă străină, să fii avut un loc de muncă cel puțin doi ani de la care să primească recomandare scrisă”, spune Viorel Popp.

Momentan, firma unde urmează să lucreze vietnamezii are 11 angajați, chiar dacă organigrama este de 26. Venirea străinilor este privită ca și o gură de oxigen de către administratorul băimărean, mai ales că se gândește cum să își dezvolte planurile de afaceri pe care le-a abandonat din lipsă de personal calificat, informează axanews.ro

Și în Satu Mare eu existat nenumărate zvonuri conform cărora, mai multe companii se gândesc să apeleze la forță de muncă din țări ca Vietnam. Draexlmaier și chiar compania Electrolux, care se află în prezent în ,,război” cu Sindicatul, s-ar număra printre doritori.
În Satu Mare, în rândul companiilor, este nevoie de forță de muncă permanent, dat fiind faptul că volumul de muncă este foarte mare, iar salariile extrem de mici, nu sunt prea mulți doritori, iar în ultimii ani, nici foarte mulți muncitori calificați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.