Președintele CNCD: Noi, ca maghiari în România, avem nevoie să ne însușim la un nivel rezonabil şi competitiv limba română”

1

Csaba Asztalos, Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a categorisit propunerea Partidului Civic Maghiar, de eliminare a limbii române din examenele copiilor etnici maghiari, drept una contraproductivă.

Eu vorbesc şi în calitate de cetăţean român de etnie maghiară care a studiat într-o clasă cu predare în limba maghiară şi apreciez că este contraproductivă propunerea de eliminare a examenului de limbă română pentru copiii etnicilor maghiari. Cred că este nevoie de o adaptare la situaţia elevilor care învaţă într-o clasă cu predare în limba minorităţilor, în sensul în care curricula examenului trebuie adaptată astfel încât să se ia în considerare diferenţa care există între elevul care învaţă în clasă cu predare în limba maternă raportat la cel cu predare în limba română, pentru că limba oficială în stat pentru elevul maghiar nu este limba nativă”, a declarat MEDIAFAX preşedintele CNCD, Csaba Asztalos.

Polemica a fost stârnită de o inițiativă legislativă anunțată de Partidul Civic Maghiar, prin care se va propune eliminarea examenelor de limba română la Evaluarea Naţională de la sfârşitul claselor a VI-a şi a VIII-a şi la Bacalaureat pentru elevii maghiari.

Președintele CNCD: Noi, ca maghiari în România, avem nevoie să ne însușim la un nivel rezonabil şi competitiv limba română” 1
Președintele Partidului Civic Maghiar

Motivul acestei iniţiative legislative este că elevii maghiarii sunt discriminaţi în comparaţie cu elevii români, având de susţinut două examene în plus, limba română scris şi oral”, a spus Mezei Janos, liderul acestei formațiuni politice.

Replica a venit dinspre șeful CNCD, care este adeptul unor măsuri constructive, echilibrate, mult mai nuanțate:

Am aceeaşi opinie cu iniţiatorii în ceea ce priveşte faptul că actualul sistem de predare a limbii române generează discriminare pentru copiii maghiari în sensul că nu le oferă instrumentele şi cadrul necesar pentru a-şi însuşi la un nivel rezonabil cunoştinţele. Actualul sistem şi-a dovedit falimentul. (…) Acest sistem generează discriminări pentru copilul maghiar dar eu nu cred că soluţia este eliminarea examenului de limbă şi literatură română ci modificarea curriculei, inclusiv de examen, a metodelor de predare şi propunerea unor politici publice care să asigure copilului maghiar cadrul în care să-şi exerseze limba română. Deci, sunt de acord cu iniţiatorii că actualul sistem generează discriminare dar nu cred că soluţia este eliminarea limbii române de la examene”, a declarat şeful CNCD, colegilor de la Mediafax.

Preşedintele CNCD a deplâns politizarea subiectului şi a spus că este ruşinos faptul că guvernul ungar finanţează, în locul celui român, pregătirea copiilor maghiari din România, pentru ca aceştia să poată ţine pasul cu cei români la examenele de română şi matematică pentru bacalaureat:

Subiectul predării în limba română este, din păcate, extrem de politizat. Dacă ar fi scos din mediul politic şi discutat tehnic şi statul român ar investi în politici publice… Nu ştiu dacă dumneavoastră cunoaşteţi că guvernul Ungariei alocă anual aproape un milion de euro pentru meditaţii de limbă română şi matematică pentru elevii maghiari din Harghita – Covasna, cam de vreo patru-cinci ani. Cel care plăteşte meditaţii pentru elevii maghiari din Harghita-Covasna la limba română nu este guvernul României, e guvernul Ungariei. Prin ONG-uri, guvernul Ungariei finanţează această activitate. E ruşinos. Asta ar trebuie să o facă Ministerul Educaţiei din România, nu guvernul Ungariei”.

Președintele CNCD a pledat pentru politici publice ale statului român, care să reducă decalajul în ceea ce priește însușirea limbii române de către minoritari:

Soluţia ar fi ca statul român să aplice politici publice astfel încât şi minoritarii să aibă şansa de a-şi însuşi la un nivel competitiv limba română şi nu apreciez că eliminarea examenului de limbă română ar servi acestui scop”, a spus președintele CNCD.

Sursa foto& info: Mediafax

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.