Legea privind interzicerea radarelor ascunse, inițiată de liberalii Florin Roman și Ioan Bălan, a fost adoptată

0

Camera Deputaților a adoptat, marți, ca for decizional, legea care interzice amplasarea aparatelor radar în locuri de unde nu sunt vizibile pe drumurile publice, cu 186 voturi “pentru” şi 21 “împotrivă”.

Proiectul de lege datează din septembrie 2017 și a fost inițiat de deputații liberali Florin Roman și Ioan Bălan.

Respect pentru cetățeni și demnitate pentru polițiști

În expunerea de motive, inițiatorii au explicat motivația pentru depunerea acestui proiect legislativ.

Pe de -o parte, liberalii au fost preocupați de redarea onorabilității meseriei de lucrător la Poliția rutieră, pe de altă parte, de impunerea în societate a respectului față de cetățean, care nu e normal să fie ”vânat” de Poliție, ci protejat!

Inițiatorii legii au vrut să determine eliminarea celebrelor ”norme de amenzi” săptămânale sau lunare, impuse polițiștilor de către superiorii ierarhici.

Liberalii au considerat că, preocupați fiind să fie performanți la acordat sancțiuni, polițiștii nu-și mai îndeplineau menirea mai importantă – aceea de ”prevenție a producerii evenimentelor rutiere nedorite”. Conform statisticilor, această politică a sancțiunilor, de fapt, nici măcar nu a condus la reducerea semnificativă a numărului de accidente.

Foarte importantă în motivația liberalilor a fost și scăderea dramatică a respectului social pentru polițiștii rutieri, care erau percepuți ca vânători de sancțiuni, ce”stau pitiți după tufiș”, ca să dea amenzi!

Această lege redă demnitatea polițiștilor de la Rutieră.

Florin Roman, deputat PNL: ”Legea pune bazele pe prevenție”

Florin Roman, inițiatorul legii, a făcut public și un comunicat, în care își justifică demersul legislativ:

O (…) prevedere este cea referitoare la constatarea contravenţiilor în sensul ca nu poate fi făcută doar cu mijloace tehnice certificate, omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul verbal de contravenţie. O noutate este şi faptul că se interzice amplasarea aparatelor radar care nu sunt staţionate în locuri vizibile, ceea ce înseamnă că radarele nu mai pot fi ascunse în curbe sau tufişuri, după diferite obstacole. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanţă maximă de 10 metri. Legea pune bazele pe preventie, întrucât amplasarea radarelor la vedere înseamnă că şoferul încetineşte şi devine prudent. Statisticile demonstrează ca acolo unde au fost montate machete ale maşinilor de poliţie, numărul accidentelor din cauza vitezei s-a redus simțitor, a susținut, într-un comunicat public, Florin Roman.

Guvernul PSD 2 (condus de Mihai Tudose) a fost împotriva acestui proiect legislativ

Proiectul ce promovează o viziune civilizată, atât în legătură cu rolul polițistului în societate, cât și în legătură cu modul în care cetățeanul trebuie tratat de acesta, a parcurs un drum sinuos, între Parlament, Guvern, Curtea Constituțională.

Una dintre instituțiile care au avizat negativ acest proiect a fost Guvernul României, în perioada mandatului Premierului Mihai Tudose.

Mihai Tudose, ex-Premier PSD

Sub semnătura lui Tudose, Guvernul a susținut că sancțiunile nu trebuie privite ca parte dintr-o așa-zisă ”normă de amenzi”, lucru deja încetățenit în societate, ci ca unic mod de a proteja viața și integritatea corporală a unei persoane…

Cumva, din punctul de vedere al Guvernului Tudose rezultă că șoferii români ies hotărâți să facă victime pe șosele, ca atare trebuie reeducați cu ”norma de amenzi”…

Din fericire, marți, s-a intrat în normalitate, o normalitate civilizată, polițiștii de la rutieră redobândindu-și demnitatea meritată, demnitate ce derivă din însuși respectul pe care trebuie să-l arate cetățenilor români, pe care trebuie să-i protejeze – și nu să-i vâneze – în trafic!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.