UDMR și-a impus punctul de vedere în chestiunea eroilor cu saci de gunoi pe cruci, cu ajutorul Guvernului: Comemorarea a fost amânată, din cauza lipsei unui aviz de la Ministerul Culturii!

4

Pentru data de 17 mai, Primăria Dărmănești, din județul Bacău, programase un eveniment de comemorare a soldaților români căzuți la luptă în cele două războaie mondiale.

UDMR s-a opus, prin vocea lui Kelemen Hunor, care a intervenit pe lângă Guvernul Dăncilă să blocheze acest eveniment, invocând diverse pretexte, mai toate fiind intoxicări demontate ulterior.

Cum PSD depinde de susținerea UDMR în Parlament, inclusiv ”patriotul” Liviu Dragnea a afișat o atitudine rezervată în chestiunea Cimitirului din Valea Uzului, unde crucile eroilor români au fost acoperite, joi, cu saci de gunoi de extremiști, ce au legătură cu UDMR…

Care este realitatea, dincolo de intoxicările alimentate de elemente extremiste din UDMR… Al cui e cimitirul! Cine l-a înființat și când!

De la ce a pornit tot tărăboiul acuzelor reciproce de profanare?

Primăria din Dărmăneşti (Bacău) a realizat un monument al eroilor români, o cruce ortodoxă, şi a decis înhumarea a 52 de eroi în cimitirul eroilor din satul depopulat Valea Uzului. Apoi, a anunțat intenția de a inaugura aceste monument comemorativ, pe data de 17 mai.

Susținând că cimitirul este în administrarea sa, Primăria din Sânmartin (Harghita), a protestat și a anunțat că se opune acestei decizii.

UDMR, prin Kelemen Hunor, s-a implicat în conflictul ce mocnea și a pus gaz pe foc, știind că are spatele asigurat de Guvernul PSD:

Este inadmisibil din punct de vedere politic şi ilegal din punct de vedere administrativ faptul că primăria localităţii Dărmăneşti din judeţul Bacău a alocat ilegal parcele pentru mormintele soldaţilor români în incinta cimitirului din Valea Uzului, localitate aflată în judeţul Harghita, fără să ceară permisiunea Primăriei Sânmartin, care administrează şi întreţine cimitirul”, susține șeful UDMR, într-o scrisoarea, remisă Vioricăi Dăncilă.

“Cerem premierului să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari”, a transmis imperativ și UDMR…

Pentru Ziarul de Bacău, Constantin Toma, primarul orașului Dărmănești, a relatat că, în realitate, doar după 1990, comunitatea maghiară coordonată de o asociație religioasă din Miercurea Ciuc, fără nicio autorizație, a plantat circa 700 de cruci cu însemne ale eroilor maghiari. De asemenea, au pus la pământ crucile eroilor altor națiuni.

Cimitirul ar fi fost înființat în 1926 de Societatea Cultul Eroilor. Au fost îngropați aici soldați germani, austrieci, unguri, români, sârbi, italieni, etc. Apoi, în Al doilea Război Mondial, au mai fost înhumați aici soldați români, ruși, germani. În total, 1.200 de eroi, dintre care 900 necunoscuți.

Practic, ce susținea UDMR se dovedește fake news, a propos de profanarea mormintelor soldaților maghiari…

Nu este bine nici pentru amintirea soldaţilor români care au căzut în cele două războaie mondiale, dacă sub crucile dedicate lor se odihnesc soldaţi maghiari. Acesta este un act profanator, este ceva inacceptabil”, scrie în buletinul informativ al UDMR că ar fi susținut Kelemen Hunor… în fals!

Tot de fake news se pare că ar fi vorba în ceea ce privește UAT-ul care are în administrare cimitirul. UDMR susținuse că UAT Sînmartin (Harghita) ar fi proprietarul, în schimb jurnalistul Dan Tănasă a făcut rost de un document oficial, care susține contrariul: Cimitirul din Valea Uzului aparține UAT Dărmănești.

Mai multe detalii pe Dan Tănasă Blog, de unde am preluat și noi documentul următor:

Patriotul” Liviu Dragnea îndeamnă la cumpătare

Conform Mediafax, Liviu Dragnea a declarat că trebuie să se stabilească granița exactă dintre județele Harghita și Bacău:

Să nu sărim aşa. Trebuie foarte multă cumpătare, înţelepciune şi toată lumea aşezată la masă să vadă care este, de fapt, hotarul, pentru că acolo este o dispută între două localităţi, una din Harghita şi una din Bacău, Dărmăneşti şi Sânmartin, dacă nu greşesc, care-şi dispută un teren. Unii spun că pe un cimitir existent au venit şi au pus peste nişte morminte existente nişte cruci şi spun că e profanare de morminte, alţii spun că nu, că e terenul lor. Astea sunt chestiuni cu o simbolistică foarte mare şi aici trebuie foarte multă cumpătare, înţelepciune şi toată lumea aşezată la masă să vadă care este de fapt hotarul”.

Malițioșii ar putea critica atitudinea șefului PSD: pare că mult-clamatul patriotism al liderilor PSD se oprește la ușile Parlamentului, adică acolo unde riscă să-și piardă majoritatea, dacă supără UDMR-ul…

Primarul din Dărmănești s-a speriat și a amânat ceremonia

Guvernul Dăncilă l-a ”servit” pe Kelemen Hunor… cu ajutorul abordării kafkiene, a statului absurd: se pare că s-a descoperit că lipsea un aviz al Ministerului Culturii pentru conceptul artistic al monumentului…Astfel, scuza necesară d-lor Dragnea și Hunor a devenit manifestă…

Ca atare, eroii români au rămas și cu saci de gunoi pe cap, dar și fără comemorare.

Ziarul Adevărul a reușit să obțină și o filmare cu grupul de inițiativă, care a răspuns cu o profanare efectivă (îmbrăcarea crucilor eroilor români în saci de gunoi), la o suspiciune neconfirmată de profanare … Clipul video este disponibil aici și înfățișează un ”grup” de două persoane ce comunică în limba maghiară și se organizează cu sacii de gunoi adecvați pentru monumentele funerare ale eroilor români…

Conform Hirado.hu, același grup de inițiativă format din etnici maghiari a organizat un priveghi în noaptea de 16 spre 17 mai, ca să fie siguri că, într-adevăr, Primăria Dărmănești renunță la inaugurarea monumentului. Pare SF, dar nu este, cu astfel de lucruri se îndeletnicesc unii concetățeni de-ai noștri… Ba mai mult, aceste aberații desuete sunt intens promovate de presa de limbă maghiară din România…

Presa de limbă maghiară a fost foarte activă în diseminarea fake news-urilor lansate de UDMR, pentru a evita eticheta de ”profanatori de morminte”

În ciuda documentului oficial prezentat pe Blogul lui Dan Tănasă, cele două publicații de propagandă ale UDMR, ”Hirado” și ”Transindex”, au continuat lupta reinventării adevărurilor.

Cum arată realitatea promovată de acestea…

În Hirado, care promovează propaganda Budapestei, așa cum apare pe agenția de știri maghiară MTI, se abordează exhaustiv problema cimitirului:

Potrivit UDMR, cimitirul militar aparține comunei Sânmartin și a fost renovat din resursele primăriei, din donațiile Ministerului ungar al Apărării și din contribuții ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ șase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripționate numele soldaților maghiari uciși în bătăliile care au avut loc în Valea Uzului în primul război mondial. În 1994, în cimitir a fost ridicat şi un monument dedicat militarilor maghiari căzuţi în zonă în al doilea război mondial, aici având loc comemorări în fiecare an la 26 august.

Tot în Hirado, proslăvirea lui Hunor Kelemen, care are ”trecere” la Guvernul PSD/ALDE:

La un eveniment de la Miercurea Ciuc, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a vorbit din nou despre situaţia din Valea Uzului,declarând că în timpul săptămânii a discutat despre modificările neautorizate din cimitirul care aparţine de comuna Sânmartin, cu premierul României, cu preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, cu ministrul de interne şi cu ministrul culturii(…)

Hunor Kelemen a relatat că în cadrul întâlnirilor şi discuţiilor avute cu autorităţile române a solicitat ca la 17 mai să nu fie inaugurată parcela dedicată soldaţilor români şi a specificat că autorităţile poartă responsabilitatea stopării ofensei aduse amintirii eroilor”.

Ce va mai ceda Dragnea UDMR-ului, pentru a rămâne la guvernare?!

Ce s-a întâmplat în localitatea Dărmănești arată un mod de acțiune al unei formațiuni politice din România, UDMR, care se folosește de un partid condus de infractori și corupți, PSD, pentru a-și mobiliza un nucleu dur de electorat extremist-separatist. Cum PSD și corupții, care-l conduc au nevoie de putere să-și desăvârșească demersurile de masacrare a justiției din România, pentru a fi sigur că nici nu merg la pușcărie și nici nu li se confiscă ce-au furat, atunci UDMR înoată pe scena noastră politică, precum peștele în apă, permițându-și, oricând, să-i comunice lui Dragnea ce trebuie să facă pentru a nu-și pierde majoritatea în Parlament…

4 COMENTARII

  1. […] Un exemplu în acest sens este modul în care au ”rezolvat”cazul Cimitirului din Valea Uzului: după câteva declarații publice ale șefului UDMR, ”liderul” patriot Liviu Dragnea a avut grijă ca Ministerul Culturii să blocheze tot, în legătură cu Cimitirul, unde eroii români au primit ”cadou”, de la elemente extremiste asociate cu UDMR, niște saci de guno…. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.