Cod Portocaliu și Roșu. Primele localități afectate de inundații în județ!

0

E cod portocaliu și roșu pentru râul Turț din județul Satu Mare, Valea Turțului din Susanii de Sus, Raul Tur la intrarea în baraj și localitatea Cămârzana.

Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Satu Mare a fost astăzi convocat de către prefectul Darius Filip, după informărilor hidrologilor de cod roşu de inundaţii – cota de pericol atinsă pe pârâul Turţ, măsurată la staţia hidrometrică Gherţa Mare.

Prognoza privind precipitaţiile în intervalele următoare nefiind favorabilă, se pot înregistra viituri rapide şi creşteri de debite şi nivele ale apelor care pot produce inundaţii locale în bazinele hidrografice Tur şi Crasna, CJSU Satu Mare.  S-
a dispus activarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă din zonele afectate, monitorizarea nivelelor şi a situaţiei din teren şi raportarea către Instituţia Prefectului şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a oricăror situaţii care pot pune în pericol vieţi omeneşti sau pot afecta bunuri.

Situația actuală din teren nu este deloc îmbucurătoare. În comuna Cămărzana creşterea nivelului apelor a a afectat  10 gospodării. Curţile şi a beciurile au fost inundate, dar și 15 hectare de culturi agricole.
Din fecricire, în restul teritoriului nu s-au semnalat până în acest moment situaţii de urgenţă.

,,Prefectul a solicitat factorilor direct responsabili Apele Române, ANIF şi structurilor MAI dar şi reprezentanţilor celorlalte instituţii din CJSU monitorizarea permanentă a situaţiei, colaborare şi comunicare operativă cu comitetele locale pentru situaţii de urgenţă.”, informează Instituția Prefectului 

Cu această ocazie, pompierii sătmăreni sunt pregătiți și ei să intervină pentru executarea misiunilor specifice în contextul emiterii codurilor portocaliu și roșu pe râul Turț din județul Satu Mare. Situația din teren este atent monitorizată și de către aceștia.

Până la această oră nu au fost înregistrate evenimente deosebite și nici apeluri la numărul unic de urgență 112, care să necesite intervenția echipajelor de pompieri. Autoritățile locale din localitățile vizate s-au gospodărit, decolmatând șanțurile și rigolele și acordând sprijin și asistență acolo unde a fost nevoie.

Pompierii militari rămân la datorie, iar in funcție de evoluția situației din teren, vor interveni cu promptitudine în sprijinul populației și autorităților din zonele afectate, informează ISU Satu Mare

Cod Portocaliu și Roșu. Primele localități afectate de inundații în județ! 1Cod Portocaliu și Roșu. Primele localități afectate de inundații în județ! 2Cod Portocaliu și Roșu. Primele localități afectate de inundații în județ! 3
Cod Portocaliu și Roșu. Primele localități afectate de inundații în județ! 4

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.