Ioan Aurel Pop: „Limba română este o limbă romanică, iar renunţarea la acest adevăr presupune renunţarea la noi înşine”

0
????????????????????????????????????

Poporul român este un popor neolatin şi limba română este o limbă romanică, iar renunţarea la acest adevăr presupune renunţarea la noi înşine, a afirmat preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, miercuri seară la Biserica „Şerban Vodă” din Bucureşti, unde a prezentat conferinţa „Latinitatea răsăriteană a românilor – câteva consideraţii”.

„Poporul român este un popor neolatin, iar limba română este o limbă romanică. Dacă renunţăm la acest lucru, înseamnă că renunţăm la noi înşine. Pentru că limba e o pecete. E ca şi cum am zice credinţa noastră creştină nu-i ortodoxă pentru că ni se pare că-i din creştinismul primordial care nu ştiu ce face. Nu ne crede nimeni. Astăzi, orice teolog din Occident ştie că există ortodoxie. A, putem să-i spunem că-mpărţirea asta e gratuită, sau artificială, că Marea Schismă a fost la 1054, n-a perceput-o nimeni, că credinţa noastră e cea adevărată… Putem să facem acest lucru. Dar trebuie să ne păstrăm în anumite limite”, a spus Pop.

El a atras atenţia că a afirma că nu suntem romani şi că vorbim o limbă dacică echivalează cu pierderea oricărei credibilităţi.

„Vă spun altceva. Până la 1989 limba română era între limbile slave. La toate universităţile se studia alături de rusă, bulgară, sârbă, croată, poloneză, fiindcă eram puşi la un loc, în aceeaşi oală cu ţările socialiste, toate. Şi după Revoluţie şi eu, dar şi alţii, mai vrednici ca mine, ne-am luptat să mutăm limba română lângă italiană, portugheză, spaniolă… Şi am reuşit, să zicem, în mare măsură, încât astăzi în universităţile occidentale rareori mai vezi limba română lângă limba rusă.”, a apreciat academicianul.

Pop a subliniat că „istoria n-o putem schimba cum vrem noi”, iar această moştenire romană se vede în limba română.

„De la 1500, până la 1600, eu am numărat 35 de italieni numai. Las deoparte pe francezi, pe nemţi, care, toţi, venind aici, au zis ‘românii vorbesc o latină aşa cum s-a dezvoltat ea la Dunăre şi la Carpaţi’ şi s-au înţeles cu ţăranii noştri. Fără să ştie româneşte. (…) Şi cum să vin eu, cum îi aud pe unii, repet, fără studii de istorie şi de filologie clasică şi fără să… Nu ne putem face de râs. Iertaţi-mă, eu nu sunt inginer. Dacă m-aş apuca mâine să dau lecţii unui inginer şi să-i spun cum să construiască un pod sau o şosea, aş deveni ridicol. De aceea, eu, mereu, în discursurile mele spun ‘cine-i pasionat de istorie să fie fericit, cine-i pasionat de limbă, tot aşa. Să învăţăm cât mai multe limbi străine. Dar să-i lăsăm pe specialişti să facă cercetarea de profunzime”, a mai spus Ioan-Aurel Pop, informează Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.