Papa Francisc, îndemn la unitate: Trecutul nu trebuie să împiedice o mult-râvnită conviețuire fraternă

0

În a doua zi a vizitei sale în România, Papa Francisc a oficiat Sfânta Liturghie la Sanctuarul marian din Şumuleu-Ciuc, în prezența a zeci de mii de oameni. Unul dintre mesajele transmise a conținut îndemnul la conviețuire în pace, dincolo de diferențele ce ne separă.

Trecutul complex nu trebuie să ne împiedice să conviețuim în pace

Papa a susținut că acest pelerinaj ”aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă, participă la ele şi credincioşi de alte confesiuni, şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii, un apel de a recupera mărturiile de credinţă devenită viaţă”.

Lăudabil un astfel de mesaj, mai ales în contextul în care, în România, dinspre anumiți politicieni ai UDMR, în scop electoral, sunt transmise public mesaje separatiste, divizive.

De altfel, Papa a revenit asupra acestui mesaj de combatere a diviziunii, în numele unor ”răni ale trecutului”: ”Evenimentele complexe şi triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult-râvnită convieţuire fraternă. A peregrina înseamnă a privi nu atât la ceea ce am fi putut fi, ci mai degrabă la tot ceea ce ne aşteaptă şi nu mai putem amâna”.

Artist plastic sătmărean, creator al veșmântului Papei

Veşmântul purtat de Papa Francisc în timpul Sfintei Liturghii de la Sanctuarul Marian din Şumuleu Ciuc a fost creat de Cristina Sabău-Trifu, artist plastic din Satu Mare, din stofă albă cu simboluri precum statuia Fecioarei Maria şi turlele bisericii de la Şumuleu.

Pe spatele hainei purtate de Papa Francisc apare logo-ul vizitei Suveranului Pontif, „Să mergem împreună”.

M-am gândit la simboluri specifice care se găsesc acolo şi anume statuia Fecioarei Maria de la Şumuleu şi turlele bisericii de la Şumuleu. Iar pe spatele hainei apare logo-ul <<Să mergem împreună>>. Haina se numeşte cazulă, este folosită în sărbători şi vine peste hainele pe care Sfântul Părinte le va avea pe el”, a spus Sabău-Trifu.

Cristiana Sabău-Trifu a primit măsurile pentru Sfântul Părinte de la Biroul de Liturgică de la Vatican şi a creat cazula folosind o stofă simplă albă.

Cunoscând din auzite pe Sfântul Părinte, care este un om care iubeşte simplitatea, nu m-am gândit la materiale poleite cu aur, ci la o stofă de o simplitate extremă, este o stofă subţire din fibre naturale comandată în Germania, de culoare albă. Iar pe aceasta vor veni aplicaţiile – broderie, fir auriu, fir colorat”, a explicat Cristina Sabău-Trifu.

Trandafirul de aur pentru Sanctuarul marian din Șumuleu Ciuc

Papa Francisc a dăruit, sâmbătă, Trandafirul de aur Sanctuarului Marian de la Şumuleu Ciuc, judeţul Harghita, în cadrul slujbei de Liturghie pe care a oficiat-o în faţa a peste 85.000 de pelerini.

Trandafirul de aur, simbol al Învierii Domnului Isus Hristos, este o distincţie din aur oferită de Suveranii Pontifi încă din secolul a XI-lea unor biserici, personalităţi regale sau locuri de pelerinaj drept recunoaştere a serviciilor aduse Bisericii Catolice.

Distincţia dăruită Sanctuarului Marian de la Şumuleu Ciuc este a doua înmânată unui loc de pelerinaj dintr-o ţară din Europa de Est. În actualul său pontificat, Papa Francisc a mai oferit încă patru trandafiri de aur unor sanctuare închinate Fecioarei Maria din Mexic, Polonia, Portugalia şi Brazilia.

Surse: mediafax, TVR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.