Raport de audit la Apaserv: Nu există o situație clară a modului în care s-au cheltuit zeci de milioane de euro! E haos total, iar totul se decontează din buzunarul Sătmărenilor!

1

Un raport de audit, devenit public in mai 2019, descrie o stare de haos, in special la nivelul finantelor Apaserv…

De curând, am arătat ce tarife de lux plătim pe apă, celor de la Apaserv, spre deosebire de cetățenii din orașele regiunii noastre.

Toate detaliile le puteți găsi aici .

Apaserv Satu Mare explică aceste tarife ridicate, prin faptul că face investiții și plătește împrumuturi pentru lucrări la rețeaua de distribuție a apei.

Surpriza vine, însă, când, fiind auditata, Apaserv trebuie să explice ce bani folosește pentru aceste lucrări, pentru că nu mai ține minte. Însă valoarea este de zeci de milioane de euro!!! 

De asemenea, nu mai ține minte, de la un an la altul, ce valoare declară la Finanțe că au cădirile pe care le deține, astfel încât e posibil să nu plătească impozitele adecvate.

Totul, detaliat in raportul de audit din mai 2019…

Haosul este și la nivel de contabilitate și facturare, dar și la nivel de cum s-au cheltuit banii din credite externe!

Fiind așa performanți, și-au dat și bonusuri de lux, la pensionare, însă au creat haos și cu această decizie!

Acestea fiind date, echipa de audit a formulat o ”opinie cu rezerve” în legătură cu situația de la Apaserv Satu Mare.

După ce a consultat specialiști în domeniu, vă redăm, mai jos, argumentele care au fundamentat opinia cu rezerve a auditorilor.

Auditul nu a putut determina dacă Apaserv a declarat valoarea corectă impozabilă a clădirilor pe care le deține, deci e posibil să plătească impozit mai mic pe clădiri, decât ar fi cazul

Raport de audit la Apaserv: Nu există o situație clară a modului în care s-au cheltuit zeci de milioane de euro! E haos total, iar totul se decontează din buzunarul Sătmărenilor! 1
Extras din raportul de audit de la Apaserv, din 24 mai 2019

Deși un evaluator a calculat valoarea impozabilă a clădirilor Apaserv în anul 2015, în raportul acestuia, nu s-a menționat valoarea justă a clădirilor.

De aceea, în raportul de audit, se dă de înțeles că nu se dorește să se știe valoarea justă corectă a clădirilor, lucru care afectează cuantumul impozitului plătit de Apaserv pentru clădiri. În general, un astfel de comportament este specific firmelor, care vor să păcălească Fiscul.

Dincolo de speculația jurnalistică, persistă întrebarea: de ce nu s-a determinat în raportul de reevaluare valoarea justă a clădirilor?

Contabilitatea Apaserv, aproximativă – aceeași problemă a fost identificată și prin auditarea anului fiscal 2017

Misiunea de audit a notat că problema facturării persistă, de la an la an, în sensul în care facturi aferente unor consumuri din anu 2018 sunt înregistrate în anul 2019, astfel încât e greu a stabili dacă Apaserv are profit sau pierdere în cursul unui exercițiu financiar.

Același lucru a fost constatat pentru anul 2017 de audit. Lucrurile continuă în aceeași manieră. În concluzie, noi plătim tarife imense, însă Apaserv nu administrează banii transparent, încât să se poată stabili dacă e pe pierdere sau pe profit.

Apaserv nu încasează de la Primăria Satu Mare banii pentru apa meteorică, din 2016. Primăria lui Kereskenyi nu vrea să plătească de 3 ani!

Raport de audit la Apaserv: Nu există o situație clară a modului în care s-au cheltuit zeci de milioane de euro! E haos total, iar totul se decontează din buzunarul Sătmărenilor! 2

Suma nu este mică – aproximativ 1 milion de euro. Rămâne o necunoscută de ce acești bani nu sunt plătiți de Primărie.

SATMAREANUL.RO va contacta Primăria pentru a elucida: se simt furați de Apaserv? Poate Apaserv cere mai mult decât e cazul pentru apa meteorică, de la municipalitate?

De ce nu recunoaște Primăria creanța față de Apaserv?

Halucinant! Apaserv nu a putut explica misiunii de audit cu ce bani face lucrările la rețeaua de apă!!

Haosul este incredibil.

Reluăm, ca să fie clar:

– Sătmărenii plătesc foarte mulți bani, pentru că Apaserv pretinde că face lucrări;

– la 31 Dec. 2018, Apaserv recepționează lucrări, realizate în programul POS Mediu, în valoarea de peste 60 milioane de euro (suma exactă 275.311.385 lei);

– Apaserv a contractat un credit extern pentru lucrările mai-sus menționate, de la BERD.

Ce susțin auditorii, în legătură cu speța de mai sus…

Raport de audit la Apaserv: Nu există o situație clară a modului în care s-au cheltuit zeci de milioane de euro! E haos total, iar totul se decontează din buzunarul Sătmărenilor! 3
Extras din raportul de audit de la Apaserv, din 24 mai 2019

În legătură cu cei peste 60 milioane de euro, imobilizări recepționate prin programul POS Mediu, Apaserv nu are o situație clară: nu poate preciza cu ce bani a executat lucrările. Să fie banii din suprataxarea Sătmărenilor, să fie banii din creditu BERD, să fie bani din fonduri europene…?!

Este absolut uluitor: zeci de milioane de euro cheltuiți, toți bani publici, însă totul este vag!

După atât haos pe bani publici, e normal ca Apaserv să-și premieze angajații cu bonusuri de lux, când se pensionează! Cei din domeniul financiar-contabil sigur merită, pentru că trebuie să tacă și să semneze…

Raport de audit la Apaserv: Nu există o situație clară a modului în care s-au cheltuit zeci de milioane de euro! E haos total, iar totul se decontează din buzunarul Sătmărenilor! 4

Eleganți, șefii de la Apaserv au aranjat ca subordonații – e neclar dacă toți, vom verifica – să primească la pensionare, comisioane de bugetari de lux.

Cum domniile-lor, șefii, au arătat că sunt ”responsabili” cu banul public cheltuit, au mers pe principiul ”după noi potopul”: adică au dat pensii, că nu dau din buzunarul lor propriu, ci din al nostru, dar nu au calculat cum se vor plăti aceste bonusuri de pensionare…

În concluzie…

1. Apaserv are clădiri, însă nu le declară la valoarea justă corectă, astfel încât, probabil, plătește impozite mai mici decât ar trebui.

2. Contabilitatea companiei este într-o stare vecină haosului: exercițiile financiare anuale sunt amestecate astfel încât e imposibil de determinat, dacă Apaserv este pe profit sau pe pierdere!

3. Primăria lui Kereskenyi Gabor datorează Apaserv 1 milion de euro pentru apă meteorică, dar refuză să-i plăteasca, de 3 ani!

4. În 2018, Apaserv a recepționat lucrări de aproximativ 60 milioane de euro, în cadrul POS Mediu. Nu poate explica, însă, cu ce bani le-a plătit…

5. Pentru că merită, ce de la Apaserv și-au dat și bonusuri de lux la pensionare, însă au ”uitat” să precizeze din ce bani vor fi plătite. Prognoza SATMAREANUL.RO: vor fi plătite de noi, prin suprataxarea apei! Vă reamintim diferențele de taxă pe apă, între Apaserv Satu Mare și operatorul de apă și canal din Oradea, de exemplu…Ca să știți unde-s banii Dvs…

Raport de audit la Apaserv: Nu există o situație clară a modului în care s-au cheltuit zeci de milioane de euro! E haos total, iar totul se decontează din buzunarul Sătmărenilor! 5

Spre deosebire de Oradea…

Raport de audit la Apaserv: Nu există o situație clară a modului în care s-au cheltuit zeci de milioane de euro! E haos total, iar totul se decontează din buzunarul Sătmărenilor! 6

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.