Dramele de după uși închise. Șpagă și incompetență în spitalele din Satu Mare

0

O vorbă din bătrâni spune: ,,Numai bolnav să nu fii!”
Dramele din spitalele sătmărene, nu că ele n-ar exista în toată țara, le cunosc doar bolnavii internați și cei care stau cu ei prin spitale.
O secție dintr-un spital sătmărean a fost modernizată. Cel puțin coridorul arată diferit de acum 5 ani, judecând după poze. Profesionalismul personalului spitalului a rămas la fel. Cel puțin o parte din el.

Pe un pat de spital, dintr-o secție, stă o femeie de vreo 70 de ani. Boala și stadiul în care se află, nu îi permit să se miște, să dea jos din pat și nici măcar să vorbească. Cel mult scoate câteva sunete prin care să atragă atenția că are are nevoie de ceva. Stă doar cu ochii ațintiți în tavan.

Familia, câteva persoane apropiate care stau lângă ea zi și noapte, fac cu schimbul. Un apropiat al familiei susține că familia bolnavei i-a cerut medicului și asistentelor care se ocupă de caz în repetate rânduri să fie transferată la reanimare pentru o mai bună supraveghere. Aceștia au refuzat motivând că ,,pacienta este conștientă”.

Ba mai mult, apropiatul familiei susține că femeia a fost aproape infectată într-o zonă a corpul din cauza bolii, iar medicul și asistentele nu au curățat-o până când familia a băgat bani în buzunarul lor.

(n.r. Nu am dorit să face publice mai multe detalii despre cazul femeii pentru a nu compromite atât familia, cât și bolnava. Subliniem faptul că femeia se află încă în spital).

Nici pentru restul pacienților din spital situația nu este foarte bună. Cei proaspăt operați de multe ori așteaptă mult și bine până când o asistentă își face apariția cu un calmant. De multe ori, pacienții sau apropiații sunt nevoiți să insiste și de 5 ori. Apoi se arată și deranjate, deși, pe unele dintre ele le găsești în camera de gardă, nu pe la vreun alt pacient.

Nici la capitolul profesionalism nu excelează, deși nu au 20 de ani niciuna dintre ele. De fapt, pe această secție toate asistentele au peste 30-35 de ani.

Spre exemplu, un bolnav de fiere, care a fost operat, a întrebat dacă poate să mănânce un anumit fruct la câteva zile după operație. O asistentă a spus că da, o alta, când a văzut pacientul mâncând, nu categoric.

Când vine vorba despre micul dejun, sărăcăcios de altfel, poți muri de foame până îl primești. Doamnele care vin cu mâncarea se mișcă extrem de încet.

Desigur, sunt medici și asistente care fac excepție, din păcate, aceștia sunt prea puțini.
Pe de altă parte, cei care apelează la servicii medicale, i-au obișnuit cu atenții în bani și diverse cadouri ,,doar ca să fie bine”.

Cumva, acest lucru poate fi cauzat și de faptul că conducerea Consiliului Județean Satu Mare a decis reducerea la minim a sporurilor pentru medici și asistente în urmă cu o lună. Atunci, Președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba ar fi declarat că este vina legilor, care nu asigură o finanțare echitabilă pentru întregul personal. S-a luat de pe o parte, și s-a dat în alta. S-au luat bani de la medici și asistente pentru o mărire de salariu pentru celorlalte categorii de angajați.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.