Raport de monitorizare: alegerile pentru Parlamentul European, sub atac – s-au folosit tehnici online de manipulare mai sofisticate decât faimoasele ”fake news”!

0

Autorii raportului sunt un ONG cu viziune liberală declarată – Institute for Strategic Dialogue (ISD) – și Avaaz, o puternică rețea online de activism civic.

Acestea au monitorizat tehnicile de manipulare, prin dezinformare, din timpul campaniei pentru Parlamentul European. Din nou, vulnerabile s-au dovedit a fi platformele online – Google, Facebook, Twitter – care au avut răspunsuri întârziate la aceste tehnici de sabotare și manipulare ale unui proces democratic.

Temele pe care s-a marșat, în direcția manipulării prin online, au fost cele cu efect diviziv asupra societății, similar alegerilor din SUA, când a fost ales Donald Trump: imigrația, prezența musulmanilor în Europa, valorile familiei tradiționale Vs. valorile progresiste occidentale. Toate aveau drept scop promovarea discursului partidelor populiste/extremiste.

Concluzia raportului este că orice scrutin electoral democratic este amenințat prin tehnici impresionante dezinformare, prin intermediul platformelor online, dar la care platformele online nu au reacție.

Aceasta este noua realitate, la care democrația noastră trebuie să se adapteze și să reziste…

Date concrete descoperite, ca urmare a monitorizării: vom mai avea alegeri corecte vreodată?

Datele descoperite de cercetători arată o realitate cruntă – orice alegeri democratice par să se afle sub un asalt total, de tip antidemocratic, cu ajutorul unor instrumente IT, care decredibilizează rezultatul acestora.

În Germania, 200 000 de conturi online false au răspândit conținut electoral, spre beneficiul AfD (Alternativa pentru Germania), un partid de extremă dreaptă.

În Spania, au fost descoperite 2000 de conturi false de Twitter, care promovau ura față de musulmani, în interesul VOX, partid populist de extremă dreapta din Spania.

Avaaz a raportat la Facebook 700 de conturi false, urmărite de peste 35 milioane de persoane, care au generat peste 76 milioane de interacțiuni (comment-uri, like-uri, shareuiri), în lunile dinaintea votului pentru PE.

Raport de monitorizare: alegerile pentru Parlamentul European, sub atac – s-au folosit tehnici online de manipulare mai sofisticate decât faimoasele ”fake news”! 1

Răspunsul platformelor online la aceste atacuri concertate, masive: complet INEFICIENT!

Platforme, ca Facebook, Twitter, sau Google, asumă, public anumite principii de transparență, conduită și responsabilitate…

Autorii raportului au descoperit că acestea nu se aplică în realitate: ele sunt funcționale, doar în cazul conținutului plătit și deloc în cazul mult mai frecventului, chiar uzualului, conținut organic – conturi personale, grupuri, rețele.

Mai mult, monitorizarea arată că aceste principii au funcționat invers decât era rolul lor: în Germania, Twitter a favorizat fără să vrea tocmai actorii maligni, cu viziuni extremiste – prin raportările disfuncționale ale conținuturilor care dezinformează, Twitter a blocat tocmai conținut politic legitim, prin manipularea de către extrema dreaptă a principiilor de conduită ale platformei.

Online-ul și democrația? Mai degrabă, online anti-democrație!

Analiștii vorbesc de o rusizare a online-ului, făcându-se referire la implicarea Rusiei în alegerile, care l-au scos pe Trump câștigător în 2016.

Ce este cert este că problema sabotării democrației, prin promovarea unor dezinformări, cu ajutorul platformelor online, nu are încă soluție. Produsele IT se află la un boom, din punct de vedere economic; reversul medaliei este că democrația devine tot mai vulnerabilă, tocmai datorită acestor platforme online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.