România pierde alegerile pentru un loc de membru nepermanent al Consiliului de Securitate de la ONU. Îi rămâne imensa ”oportunitate” de a-și muta ambasada la Ierusalim, dacă încă dorește!

1

O vie dispută a izbucnit între PSD și Președintele României, vizavi pierderea de către România a calității de membru nepermanent în Consiliul de Securitate de la ONU.

Varianta PSD este că de vină ar fi Iohannis, în timp ce Președintele susține că motivul eșecului sunt politicile nediplomatice, iresponsabile, contrare unor poziții tradiționale de politică externă ale statului român, politici promovate de Guvernul PSD-ALDE.

Analiștii de politică externă înclină să susțină opinia șefului Statului: tema mutării ambasadei României în Israel la Ierusalim și vizita anulată a Regelui Iordaniei în România au condus la pierderea voturilor mai multor state arabe.

 

Estonia a umilit România la vot

România pierde alegerile pentru un loc de membru nepermanent al Consiliului de Securitate de la ONU. Îi rămâne imensa ”oportunitate” de a-și muta ambasada la Ierusalim, dacă încă dorește! 1

Țara noastră a pierdut, în favoarea Estoniei, locul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Votul a fost de 132-58, în favoarea Estoniei.

În total, au fost 190 de voturi valide, un vot nul și 2 abțineri.

Consiliul de Securitate are 5 membri permanenți: SUA, Marea Britanie, China, Rusia și Franța. Ceilalți membri nepermanenți sunt aleși pentru mandate de 2 ani sau 1 an. România candida, alături de Estonia, pentru un mandat de 1 an.

Printre cauzele înfrângerii țării noastre, se numără tema mutării ambasadei României în Israel la Ierusalim sau vizita anulată a Regelui Iordaniei în România, cea ce a determinat lipsa unei susțineri din partea grupului statelor arabe.

Nu este o surpriză faptul că agitația cu mutarea Ambasadei României în Israel la Ierusalim ne-a costat scump. Inițiatorii ideii recunoașterii Ierusalimului, drept capitală a Israelului, au fost Statele Unite; la momentul respectiv, și Americanii s-au lovit de un vot negativ la nivelul ONU. Guvernul condus din umbră de Dragnea a refuzat să își schimbe opțiunea, în această privință, iar, vineri, a venit și decontul.

 

Președintele României, Klaus Iohannis, a dat un comunicat, prin care pune eșecul, pe seama impredictibilității politicii externe promovată de Guvernul PSD-ALDE

România pierde alegerile pentru un loc de membru nepermanent al Consiliului de Securitate de la ONU. Îi rămâne imensa ”oportunitate” de a-și muta ambasada la Ierusalim, dacă încă dorește! 2
În ciuda demersurilor diplomației române – care a reușit să obțină un număr considerabil de angajamente de susținere din partea statelor membre – o serie de declarații politice nediplomatice, iresponsabile și contraproductive, contrare unor poziții tradiționale de politică externă ale statului, formulate fără mandat și în afara competențelor lor de unii reprezentanți de nivel înalt ai autorităților române – față de care Președintele României a luat poziție fermă la momentul producerii lor – au condus la alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere și la reticență față de candidatura României. Eforturile diplomatice depuse au fost, astfel, boicotate, fiind creată impresia, eronată pe fond, a unei lipse de predictibilitate a României față de dosare de politică externă importante, sensibile și complexe.

Președintele Klaus Iohannis constată că acest rezultat nedorit s-a produs în ciuda efortului îndelungat și substanțial depus de echipa Ministerului Afacerilor Externe, compusă din diplomați și experți, alături de misiunile diplomatice ale României, între care s-a distins Misiunea Permanentă de la New York, pe toată durata campaniei de promovare a candidaturii și mai ales în ultimii ani. Președintele României apreciază tot efortul depus de diplomația română.

De-a lungul acestei campanii – plasate sub imperativul promovării Păcii, Justiției și Dezvoltării durabile – Președintele Klaus Iohannis a susținut constant și ferm acest obiectiv major de politică externă și s-a implicat activ în demersurile diplomatice desfășurate în acest scop. Astfel, au fost realizate numeroase demersuri scrise către omologi străini, această prioritate fiind evocată de asemenea atât în discursurile publice ale șefului statului, din țară sau din străinătate, inclusiv la sesiunile anuale ale Adunării Generale a ONU, precum și în cadrul tuturor interacțiunilor de nivel înalt, de tip bilateral și multilateral, cu omologii și partenerii străini. Totodată, Administrația Prezidențială a sprijinit și a cooperat îndeaproape cu Ministerul Afacerilor Externe pentru buna desfășurare a campaniei de promovare.

Președintele României folosește acest prilej pentru a reconfirma atașamentul țării noastre față de diplomația multilaterală și față de principiile și valorile consacrate în Carta Organizației Națiunilor Unite.

Președintele Klaus Iohannis mulțumește pe această cale tuturor statelor partenere care au acordat încrederea și votul lor României și felicită Estonia – contracandidatul din cadrul Grupului Est-European – pentru succesul înregistrat și pentru profesionalismul echipei care a condus acest efort.

România va continua să își mobilizeze expertiza și resursele în serviciul Organizației și va lucra neobosit pentru bunăstarea tuturor națiunilor, precum și pentru pacea și securitatea internaționale. România se angajează să colaboreze cu toate statele membre pentru sporirea eficienței Consiliului de Securitate al ONU, care ghidează comunitatea globală spre realizarea Păcii, Justiției și Dezvoltării.

Calitatea de membru al Organizației Națiunilor Unite a reprezentat pentru România, de-a lungul celor 64 de ani de la aderare, un angajament activ și onest, Organizația continuând să fie pentru diplomația românească o platformă valoroasă pentru negocieri multilaterale”, se precizează în comunicatul Președinției.

PSD refuză să asume orice vină și transmite că vina este exclusiv a lui Iohannis

România pierde alegerile pentru un loc de membru nepermanent al Consiliului de Securitate de la ONU. Îi rămâne imensa ”oportunitate” de a-și muta ambasada la Ierusalim, dacă încă dorește! 3

Punctul de vedere al PSD, în chestiunea eșecului de la ONU, a fost transmis publicității, printr-o postare pe Facebook, de către purtătorul de cuvânt al social-democraților, Mihai Fifor.

Nu au trecut nici 3 luni de când președintele Iohannis susținea sus și tare că, potrivit Constituției, președintele este titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern.Acum, că România nu a câștigat locul în ONU, Iohannis nu mai vrea să fie titularul deciziei de politică externă a României. Normal să nu mai vrea, oricum nu a făcut nimic din această calitate conferită de Constituție. În realitate, președintele Klaus Iohannis poartă cea mai mare parte din vină, în calitate de șef al diplomației românești, pentru eșecul privitor la obținerea locului de membru nepermanent al României în Consiliul de Securitate al ONU, susține Fifor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.