FOTO. Tradiții nemuritoare din inima Oașului. Cum arată o zi în satele oșenilor

0

Traditii nemuritoare din Țara Oașului.  Cum arată ,,o zi din satul meu”, în satul oșenilor, a putut fi experimentat pe viu, la Muzeul în Aer Liber al Țării Oașului, unde  s-a desfășurat, sâmbătă, unul dintre cele mai îndrăznețe programe cultural-educaționale. A fost un salt în timp, înspre trecutul părinților și străbunilor. Un grup de 50 de participanți, tineri și persoane vârstnice, oșeni autentici, cunoscători și promotori ai tradițiilor ancestrale, au trăit experiența.

Inițiatorul proiectului, protopopul de Oaș Marcel Malanca, a fost sufletul evenimentului pe tot parcursul zilei, proiectul desfășurându-se în jurul Bisericii de lemn de secol. XVII, străjuită de casele țărănești din diferite zone etnofolclorice ale Țării Oașului, care au fost ocupate de familiile Berende, Bereșoaie, Chișoaie, Finta, Cicio, Tripon.

Conform tradiției, la sosire, primarul Aurelia Fedorca a fost primită cu colac și sare, bucurându-se și implicându-se alături de ceilalți protagoniști de o zi autentică oșenească.

Participanții au experimentat viața autentică tradițională a satului românesc cu activități specifice din traiul zilnic obișnuit al unui țăran de sorginte oșenească (”familii” organizate în jurul unui bătrân -înțeleptul casei- au desfășurat activități de-a lungul unei zile întregi care au presupus asigurarea existenței, manifestarea credinței și împărtășirea bucuriei tradițiilor: rugăciunea în biserica satului, gătitul și gustarea traditională, meșteșuguri, pășunatul oilor, munca câmpului (cositul și făcutul clăii) desfăcutul mălaiului, torsul, tâmplăria, țesutul, vâltoarea, frământarea aluatului pentru pâine și prescuri, jocurile copilăriei, danțul la ciupercă etc.

Cu această ocazie a fost sărbătorită și mătușa Hotca Ana „Bereșoaia”, care zilele trecute a împlinit 75 de ani. Organizatorii i-au făcut o surpriză neașteptată, dăruindu-i un tort și un frumos buchet de flori.

Participanții au experimentat traiului autentic oșenesc, au purtat costumul tradițional simplu, au respectat sarcinile de conviețuire socială și muncă și s-au adaptat la nevoile existențiale, fără curent și fără telefoane.

Evenimentul a avut ca scop promovarea valorilor tradițiilor și spiritualitatea satului românesc, de a-i determina pe tinerii generației noastre să-și conștientizeze originea și identitatea, să iubească și să promoveze frumosul, credința și patrimoniul moștenit.

Proiectul ”O zi în satul meu” a fost realizat de Protopopiatul Ortodox Român Oaș și Asociația Tinerilor Ortodocși din Protopopiatul Oaș – ATOPO, cu binecuvântarea PS Părinte Justin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, fiind dedicat ”Anului omagial al satului românesc”.
Colaboratori: Muzeul Țării Oașului, Casa de Cultură din Negrești Oaș, Liceul I.G. Andron, Clubul copiilor, cu susținerea Primăriei din Negrești Oaș.

Tinerii implicați reprezintă ATOPO și sunt din Parohiile Negrești-Oaș, Vama, Prilog, Turț, Lechința, Cămârzana, Racșa, iar vârstnicii colaboratori sunt oșeni păstrători și promotori ai tradițiilor, originari din Negrești-Oaș, Prilog și Vama.

Fotografiile sunt realizate de Emilian Moldovan, cu drepturi de autor deținute de ATOPO.

FOTO. Tradiții nemuritoare din inima Oașului. Cum arată o zi în satele oșenilor 1 FOTO. Tradiții nemuritoare din inima Oașului. Cum arată o zi în satele oșenilor 2 FOTO. Tradiții nemuritoare din inima Oașului. Cum arată o zi în satele oșenilor 3 FOTO. Tradiții nemuritoare din inima Oașului. Cum arată o zi în satele oșenilor 4 FOTO. Tradiții nemuritoare din inima Oașului. Cum arată o zi în satele oșenilor 5 FOTO. Tradiții nemuritoare din inima Oașului. Cum arată o zi în satele oșenilor 6 FOTO. Tradiții nemuritoare din inima Oașului. Cum arată o zi în satele oșenilor 7 FOTO. Tradiții nemuritoare din inima Oașului. Cum arată o zi în satele oșenilor 8 FOTO. Tradiții nemuritoare din inima Oașului. Cum arată o zi în satele oșenilor 9 FOTO. Tradiții nemuritoare din inima Oașului. Cum arată o zi în satele oșenilor 10 FOTO. Tradiții nemuritoare din inima Oașului. Cum arată o zi în satele oșenilor 11 FOTO. Tradiții nemuritoare din inima Oașului. Cum arată o zi în satele oșenilor 12 FOTO. Tradiții nemuritoare din inima Oașului. Cum arată o zi în satele oșenilor 13 FOTO. Tradiții nemuritoare din inima Oașului. Cum arată o zi în satele oșenilor 14

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.