Adrian Cozma deplânge slaba contractare a banilor europeni în Satu Mare

1

Satu Mare trebuie dezvoltat, prin investiții din bani europeni, susține liberalul Adrian Cozma, printr-o postare pe contul personal de Facebook.

Ieșirea publică a consilierului județean liberal dorește a fi un semnal de alarmă, în legătură cu slabele performanțe ale autorităților locale sătmărene, în ceea ce privește accesarea de fonduri europene.

În sprijinul afirmațiilor sale, liberalul invocă o statistică oficială publicată de Presshub, conform căreia Satu Mare se află pe ultimul loc în regiune, din punctul de vedere al contractării de bani europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (Regio).

Conform acestei statistici, Satu Mare este de sute de ori mai slab, din punctul de vedere al accesării de fonduri europene, decât Oradea…

Primarii harnici au găsit mereu finanțare pentru proiectele importante. Investițiile realizate la timp aduc alte investiții și pot schimba rapid o comunitate. E important să nu se piardă momentele favorabile din punct de vedere economic pentru a reuși un salt calitativ în viața comunității. Orașe ca Oradea, Arad sau chiar Blaj, au reușit să finalizeze o etapă importantă pe mobilitate și creșterea calității serviciilor”, a scris Adrian Cozma pe contul personal de Facebook.

Cum explică experții în politici publice slabele performanțe ale conducătorilor orașului Satu Mare

Conform experților, accesarea de fonduri europene este o chestiune de viziune a edililor și de inteligență la nivelul recrutării resursei umane…

Ideea e simplă: este nevoie de resurse umane care să scrie proiecte și de o viziune de dezvoltare prin care să se stabilească prioritățile. Cea mai importantă e viziunea, și aceasta nu poate veni fără resurse umane. Faci o cartografiere a nevoilor, apoi a soluțiilor de finanțare. La final, împerechezi nevoia cu soluția de finanțare. Asta înseamnă de fapt management, și primarul de la Oradea, Ilie Bolojan, vede administrația ca pe managementul unei firme, lucru pe care l-a spus în mod repetat”, a susținut expertul în politici publice Grațian Mihăilescu, fondator al think-tankului Urbanize Hub.

Și Adrian Cozma pare să împărtășească viziunea lui Mihăilescu, în legătură cu o administrație locală eficientă, care trebuie să găsească soluții pentru a stimula dezvoltarea comunității pe care o administrează:

Satu Mare trebuie să-și crească nivelul de investiții cu bani europeni (…) acești bani se vor întoarce prin crearea de locuri de muncă și tot lanțul economic care conține impozite și taxe încasate de Primărie. (…) Astăzi, tinerii noștri contribuie la dezvoltarea Clujului. Noi avem cheltuieli cu ei prin școlarizare, iar, când devin productivi, ne pleacă. O administrație eficientă lucrează pentru a inversa această situație, dar pentru asta e nevoie de politici publice pe termen mediu și o strategie de dezvoltare foarte precisă”, susține Adrian Cozma.

Viziunea” lui Kereskenyi Gabor: la Primăria lui, se fac angajări, în special pe bază de cunoaștere a limbii maghiare

Primarul din Satu Mare e celebru pentru faptul că a fost amendat de Consiliul Național de Combatere a Discriminării, pe motiv că a discriminat un candidat la un post scos la concurs la nivelul Primăriei.

Candidatul l-a reclamat la CNCD, iar Kereskenyi a fost amendat, pentru discriminare…

Deși are o astfel de notorietate, acest lucru nu ajută la atragerea de bani europeni pentru Satu Mare: primarul Kereskenyi se află pe ultimul loc în regiune, din punctul de vedere al contractării de bani europeni pentru oraș… Cel puțin așa susțin statisticile oficiale…

Pentru accesarea de bani europeni, a cunoaște limba maghiară nu e o competență care dăunează, dar, pe de altă parte, în mod cert, nu e suficientă, atunci când ai nevoie de oameni care trebuie să știe să scrie proiecte, pentru a obține finanțări din bani europeni.

Performanțele” din acest punct de vedere sunt clare, efectele, și mai clare: Sătmărenii sunt  pe cale să constate că s-au pierdut încă 4 ani, astfel că decalajul față de orașele din regiune este tot mai mare, în defavoarea noastră.

Prost administrat de oameni fără viziune, orașul rămâne subdezvoltat!

Clasa politică locală trebuie să ivească soluții, alternative, urgent: le vom contoriza, pentru cititorii noștri, pe Satmareanul.ro, așa cum am procedat cu opiniile consilierului județean liberal Adrian Cozma mai sus…

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.