ANCOM: Activarea involuntară a roamingului în localitățile de graniță poate atrage tarifarea suplimentară a utilizatorilor de telefonie și date

0

Utilizatorii din Romania de telefonie si internet mobil, care au serviciul de roaming activat, pot ajunge in situatia de a utiliza involuntar acest serviciu in apropierea granitelor tarii, fiind identificate 19 judete unde se poate intampla un astfel de fenomen, ce atrage de la sine tarifarea suplimentara, informeaza Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), intr-un comunicat de presa transmis, luni. 

“Periodic monitorizam localitatile si drumurile situate la granitele tarii unde exista risc de roaming involuntar si publicam lista localitatilor. Obiectivul nostru este ca utilizatorii care calatoresc in zonele de granita sa fie avertizati asupra acestui risc si sa cunoasca metodele prin care pot evita conectarea la retelele operatorilor statelor vecine si implicit costurile suplimentare. Trebuie mentionat faptul ca, in cazul in care au telefonul setat pentru conectarea automata la retea, utilizatorii intrati in roaming involuntar vor ramane captivi in reteaua statului vecin cat timp terminalul receptioneaza semnal de la reteaua operatorului respectiv, chiar daca exista semnal de la operatorul national la care este abonat. Pentru a evita astfel de situatii, recomandam dezactivarea optiunii de selectare automata a retelei si selectarea manuala a retelei, in zonele aflate in apropierea granitelor’, precizeaza Cristin Popa, director executiv al Directiei Executive Monitorizare si Control din cadrul ANCOM.

Conform arbitrului pietei telecom, roaming-ul involuntar poate aparea in zonele de granita de pe teritoriul Romaniei numai in cazul in care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automata a retelei. In aceste situatii, utilizatorul, desi se afla pe teritoriul Romaniei, va fi facturat pentru serviciile de comunicatii utilizate in roaming, ca si cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin.

“In cazul in care telefonul sau tableta se conecteaza automat la reteaua unui stat vecin membru al Uniunii Europene, cum ar fi Bulgaria sau Ungaria, apelurile primite sau efectuate si consumul de date se vor tarifa conform mecanismului Roam like at home. Mai exact, tarifarea se va realiza ca si cum ar fi un consum efectuat in Romania, in afara propriei retele, in masura in care acesta nu depaseste limitele unei utilizari rezonabile. Dupa epuizarea beneficiilor nationale incluse, se aplica tarifele in afara propriei retele pentru minute/SMS-uri, respectiv tarifele pentru consumul de date (MB/GB) la nivel national. In cazul abonatilor RCS&RDS, tarifele aplicabile pentru convorbirile si consumul de date efectuate in roaming sunt exceptate de la Roam like at home. Cheltuieli mult mai mari, insa, pot rezulta in urma conectarii la reteaua unui operator dintr-un stat vecin care nu este membru UE, cum sunt Moldova, Ucraina si Serbia. In aceste tari, tarifele de roaming aplicabile nu sunt reglementate, fiind semnificativ mai mari”, se arata in comunicatul ANCOM.

Potrivit sursei citate, masuratorile efectuate au aratat ca in majoritatea judetelor aflate la granita exista puncte in care telefoanele sau tabletele pot intra in roaming involuntar.

Astfel, localitatile identificate ca avand un potential risc de intrare in roaming involuntar se gasesc in judetele: Arad, Bihor, Botosani, Caras-Severin, Calarasi, Constanta, Dolj, Galati, Giurgiu, Iasi, Mehedinti, Maramures, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timis, Teleorman si Vaslui, conform Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.