Oficiul Național pentru Cultul Eroilor lămurește, printr-un comunicat, cine e profanatorul ”de facto” în Cimitirul Internațional din Valea Uzului

0

În scandalul improvizat, pentru a obține capital electoral, de Kelemen Hunor și UDMR, în legătură cu Cimitirul Internațional din Valea Uzului, politicienii UDMR au folosit cuvinte dure, vorbind chiar de profanarea mormintelor soldaților maghiari.

La momentul respectiv, Kelemen Hunor categorisea, ca ”ilegal” și ”profanator”, demersul Primăriei Dărmănești de a aloca parcele pentru mormintele soldaților români:

Nu este bine nici pentru amintirea soldaților români, care au căzut în cele două războaie mondiale, dacă sub crucile dedicate lor se odihnesc soldați maghiari. Acesta este un act profanator, este ceva inacceptabil”, afirma Kelemen Hunor.

Am explicat pe larg, aici, disputa alimentată de liderii UDMR…

Surpriza vine, însă, în textul unui comunicat sec – documentat al Oficiului Național pentru Cultul Eroilor (ONCE), instituție aflată în subordinea MapN român: comunicatul probează că lucrurile nu stau deloc așa cum le-au descris reprezentanții UDMR…

Comunicat ONCE: Sub crucile dedicate eroilor români, e cert că nu se odihnesc soldați maghiari. Sub cele dedicate eroilor maghiari, e, de asemenea, cert că nu se odihnesc doar soldați maghiari căzuți la datorie

Acest comunicat probează următoarele:

1. Conform schițelor originale ale Cimitirului, pe latura unde au fost amplasate crucile eroilor români (aproximativ 50), nu existau morminte de război:

Începând cu anul 2018, Primăria oraşului Dărmăneşti, jud. Bacău, a executat, în cadrul Proiectului Reabilitarea Cimitirului Eroilor situat în Valea Uzului, la limita cu jud. Harghita, aprobat de Comitetul interministerial, şi cofinanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale cu suma de 65.000 lei, lucrări prin care au fost amplasate, în latura dreaptă a cimitirului, în care nu existau morminte de război în schiţele originale ale necropolei, 50 de însemne de căpătâi (cruci creştine), un monument comemorativ din marmură, dedicat tuturor eroilor înhumaţi în necropolă, opt catarge având arborate drapelele celor şapte state care au militari înhumaţi în necropola de război (Austria, Germania, Italia, România, Federaţia Rusă, Serbia, Ungaria) şi al UE, amenajând şi o alee de acces la monumentul central”, se susține în comunicatul ONCE.

Acest verdict oficial infirmă afirmațiile inflamate ale Kelemen Hunor și ale altor incitatori separatiști, din UDMR.

2. În ceea ce privește cele 600 de cruci ale soldaților maghiari, acestea au fost amplasate, nu doar pe suprafețe de teren unde erau înmormântați soldați maghiari, ci și acolo unde, conform schițelor originale ale necropolei din Valea Uzului, erau înmormântați și soldați de alte naționalități:români, austrieci, germani, ruşi, italieni şi sârbi.

Primăria comunei Sânmartin, jud. Harghita, a realizat lucrări de renovare a cimitirului, fără respectarea planurilor iniţiale ale necropolei din 1927, amplasând trei monumente comemorative ungare, panouri informative, plăci comemorative şi aproximativ 600 de însemne de căpătâi (cruci creștine cu însemne naționale ungare) atât pe suprafeţele de teren în care, potrivit schiţelor identificate în documentele de arhivă, sunt înmormântaţi morţi de război ungari, cât şi pe cele pe care figurează morţi de război de alte naţionalităţi (români, austrieci, germani, ruşi, italieni şi sârbi), astfel încât elementele de identificare ale celorlalte naţionalităţi, altele decât cea ungară, nu se mai regăsesc în cimitir”, susține ONCE în comunicat.

Conform datelor oficiale prezentate în acest comunicat, care poate fi lecturat, integral, aici, se poate pune în discuție o anumită rea intenție a reprezentanților UDMR, care au reușit să inflameze inutil lucrurile, făcând de râs, încă o data, serioasa minoritate maghiară, pe care o reprezintă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.