Maia Sandu: Plahotniuc poate fugi, dar nu se poate ascunde

0

Criza de la Chișinău pare să se fi încheiat, în condițiile în care oligarhul Plahotniuc și-a dat acordul ca partidul și fidelii să renunțe la putere, pe cale pașnică la putere.

După ce au suspendat Președintele, cu ajutorul Curții Constituționale de la Chișinău (în componența căreia sunt, din nou, vasali de-ai lui Plahotniuc), Partidul Democrat și Premierul Pavel Filip au renunțat la guvernare.

S-a luat act de refuzul celorlalte partide de a accepta dialogul pentru identificarea soluțiilor legate de soluționarea crizei politice, constituționale și instituționale. (…) Avem soluții juridice pentru ca binomul PSRM – ACUM să poată prelua guvernarea legal, să iasă din ilegalitatea în care se află acum. În aceste condiții, svând în vedere lipsa deschiderii spre dialog a partidelor parlamentare, dar în același timp de a debloca țara din criză, PDM a decis retragerea de la guvernare prin demisia Guvernului. Aceasta este singura modalitate legală prin care se poate face acest lucru în situația juridică în care ne aflăm”, a declarat Vladimir Cebotari, vicepreședintele partidului oligarhului Plahotniuc, PD.

Președintele Dodon a anunțat că ”Uzurpatorii și-au anunțat înfrângerea” și a cerut Curții Constituționale să reanalizeze deciziile date în ultima săptămână, sau membrii săi să se aștepte să fie înlocuiți:

Maia Sandu: Plahotniuc poate fugi, dar nu se poate ascunde 1

Partidul Democrat, care a uzurpat puterea în stat, și-a recunoscut astăzi înfrângerea (…) Este o victorie, dar nu este finală. Nu trebuie să ne liniștească (…) Aș sugera noului Guvern ca de mâine să meargă în ministere și să înceapă activitatea”, a declarat Dodon.

Cât despre Curtea Constituțională, care l-a suspendat, Dodon i-a transmis următorul mesaj:

Convocați-vă de urgență și revedeți hotărârile nelegitime. Aceste decizii pot fi revizuite. Este calea cea mai rapoidă. Dacă mai aveți obraz și ceva sfânt în voi, nu are cine să vă sperie. Dacă nu, eu o să rog Parlamentul și Guvernul ca în regim de urgență să convoace și să propună alți membri ai Curții Constituționale”.

Plahotniuc a plecat în exil, după tiparul disidenților de la noi?

Maia Sandu: Plahotniuc poate fugi, dar nu se poate ascunde 2

După transferul de putere, Guvernul Maia Sandu a transmis, public, că ”Acțiunile abuzive dictate de Plahotniuc nu vor rămâne nepedepsite”. Întâmplător sau nu, în noaptea zilei de vineri, Plahotniuc a părăsit țara, purtătorii săi de cuvânt anunțând că a plecat, pentru scurt timp, în vizită la familia sa, care locuiește în Elveția.

Presa de peste Prut notează că, după pierderea puterii de către oligarh, cel puțin cinci avioane private au plecat de pe aeroportul din Chișinău, cu destinații precum Moscova, Odesa, Kiev și Londra.

Unul dintre avioanele care a ajuns în Rusia avea la bord mai mulți membri ai familiei lui Ilan Shor, primar de Orhei și lider al partidului Shor, formațiune aflată sub influența lui Plahotniuc, potrivit Agora.md.

Maia Sandu: Nu ai unde să te ascunzi de justiție!

Maia Sandu: Plahotniuc poate fugi, dar nu se poate ascunde 3

Noul Premier de la Chișinău nu se arată îngrijorată de dispariția subită a oligarhului Plahotniuc.

Sunt mijloace prin care aceşti oameni vor fi readuşi şi vor răspunde în faţa justiţiei din Moldova”, le-a replicat Maia Sandu, celor îngrijorați că Plahotniuc a reușit să fugă din țară.
Aceasta promite acțiuni dezinhibate ale justiției independente moldovenești și un demers de investigație de tip ”follow the money”:


”Nu pot trăi liniștit nicăieri (n.r. cei ca Plahotniuc). Am văzut niște politicieni români care au mers în Costa Rica și au fost extrădați. Nu prea sunt locuri pe Pământ unde se pot ascunde. O să ajungem să avem o procuratura independentă care într-un moment va cere extrădarea lor și o să fie sancționați. Foarte important acum este să pornim pe urmele banilor și să încercăm să-i recuperăm”, a declarat Maia Sandu într-o emisiune la ProTV Chișinău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.