Daniel Funeriu și partidul ”șaorma cu de toate”. Se referă la USR – PLUS?

1

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a făcut o analiză acidă a partidelor ambigue, din punctul de vedere al doctrinei.

Acesta consideră ”aberații” astfel de partide, care, întocmai ca acest conglomerat PLUS-USR, reprezintă un amalgam de liberalism, social-democrație și doctrină creștin-democrată.

Din punctul de vedere al lui Funeriu, un astfel de partid este ca ”o corabie care nu știe înspre ce port se îndreaptă”, astfel încât ”nu găsește niciodată vânt favorabil”…

Aceasta este postarea lui Daniel Funeriu:

Denunț ca fiind o scamatorie politică orice partid care nu are o doctrină clară: fie clasică (creștin-democrată, liberală, socialistă), fie una originală dar explicită.
Scamatoria constă în fentarea oamenilor de bună-credință, cărora li se spune, de fiecare dată când altcineva vine cu o poziție clară: ”păi și la noi, curentul XXX din partid spune același lucru, dar noi avem oameni noi, experți în domeniul lor de activitate, care de fapt nu sunt politicieni”.


Cât timp votul nu este fracționar, să poți să dai 0.2 voturi unui partid pentru că îți place ce vor cu educația și 0.8 altuia pentru că dă pensii mai mari e o aberație să ai partide fracționare: puțin creștin-democrate, puțin socialiste și puțin liberale. Nu poți să iei o decizie liberală în economie, una conservatoare în educație și una de stânga în finanțe pentru că inevitabil se produc dezarticulări.


De fapt așa era în comunism: în Partidul Comunist Român erau ț curente care, în urma ”proceselor decizionale tovărășești” (așa li se spunea ”dezbaterilor din poiană” pe atunci) duceau la decizii pentru țară, PCR fiind ”forta politica conducatoare a intregii societati”.


PS: m-am gândit foarte mult înainte să scriu această postare. Ea este perfect corectă în paradigma democrațiilor așa cum le cunoaștem. În acest moment cred că o schimbare de paradigmă democratică ar fi catastrofală pentru că lumea occidentală este agitată. Nu exclud a priori ca o nouă paradigmă să apară și să ducă într-un nou punct de echilibru, greu de prevăzut azi, unde partide ”șaorma cu de toate” să își aibă locul. Aș paria însă că nu va fi așa, în definitiv o corabie care nu știe înspre ce port se îndreaptă nu găsește niciodată vânt favorabil
.

Analizând opiniile lui Funeriu, s-ar părea că partidul pe care-l vizează, prin metafora ”șaorma cu de toate” ar fi USR-PLUS.

De altfel, și noi, pe Satmareanul.ro, am sesizat ambiguitățile acestui pol USR-PLUS, de curând…

Mai multe aici.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.