Codul Administrativ, adoptat azi prin Ordonanță de Urgență. Pensii speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii județene

0

Noul Cod administrativ, unul extrem de controversat, mai ales în ceea ce privește pensiile speciale ale aleșilor locali și a reducerii termenului pe care îl are președintele pentru a numi un ministru, a fost adoptat astăzi 25 iunie 2019, prin Ordonanță de Urgență, după cum a anunțat Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.

Premierul Viorica Dăncilă a susținut la începutul ședinței de Guvern că noul Cod administrativ este „un proiect important pentru modernizarea administrației publice, rezultat al unei ample consultări cu reprezentanții structurilor asociative”.

„Prin acest act normativ creem un cadru unitar și punem într-o formă mai clară, mai coerentă, mai simplificată, reglementări care se regăsesc acum în 17 acte normative. Prin noile prevederi vom institui mecanisme care să preîntâmpine blocaje între instituțiile publice, atât la nivel central, cât și la nivel local”, a mai spus Viorica Dăncilă.

Potrivit noului Cod administrativ, președintele țării va avea la dispoziţie doar 10 zile pentru a semna decretele privind numirea unui ministru. Termenul a fost redus drastic, de la 45 de zile. Totodată, Executivul are la dispoziție 5 zile pentru a numi un ministru.

Proiectul mai are și alte prevederi controversate. Una dintre ele se referă la pensiile speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii județene, pensii calculate în baza unui procent din salariu și a numărului de mandate.

De asemenea, odată cu intrarea în vigoare noului Cod, prefecții vor fi aleși prin vot direct de către cetățeni.
În schimb, prin acest act normativ se renunță la subvenționarea transportului public local.

Sursă foto: capital.ro 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.