Fenomene extreme! De la cea mai ridicată temperatură din această vară, la fenomene meteo cu potențial dezastruos. Ce se va întâmpla la Satu Mare

0

𝐂𝐎𝐃 𝐑𝐎𝐒̦𝐔 în județele din nord vestul țării. Printre județele care se află în pericol se numără Satu Mare, Marmureș, Bihor, Salaj și Cluj Napoca, anunță Severe Weather Alert- România, în timp ce Administrația Națională de Meteorologie anunță cod portocaliu de vijelii în peste jumătate din țară, printre județele care se află în pericol fiind și județul Satu Mare.

În aceste regiuni, după orele 15-16, manifestările de instabilitate vor fi temporar extreme, cu potențial distructiv. Aici sunt cele mai bune șanse pentru dezvoltarea supercelulelor. Pe acest areal, cele mai mari pericole sunt: grindina de dimensiuni mari  (3-5 cm) și izolat foarte mari  (este 5-6 cm) și vijeliile deosebite – cu rafale ce pot depăși 100-200 km/h. Conform celor mai recente modelări, vom avea disponibilă și ceva helicitate (SRH 0-3 km ~ 150-350 m2/s2), combinat cu nivelul LCL (baza norului) destul de jos, nu poate fi exclus scenariul unei tornade. Nu vor lipsi aversele torențiale și descărcările electrice frecvente.
ANM anunță cod portocaliu de vijelii în peste jumătate de țară începând de astăzi de la ora  13 și până mâine 28 iunie, ora 01.

Vor cădea cantități însemnate de grindină, cantități de apă însemnate, vântul va avea intensificări puternice, cu rafale, în general, de 80…100 km/h, vor fi vijelii, frecvente descărcări electrice și averse torențiale. Îndeosebi în nord-vestul teritoriului se va semnala grindină de dimensiuni medii și mari, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

Se recomandă să ținem mașinile la adăpost și să rămânem în casă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.