Mandatul asumat de Președintele Iohannis la summit-ul de criză al Consiliului European: un reprezentant al țărilor recent devenite membre UE, într-o funcție importantă la vârful Uniunii!

0

La Bruxelles, se duc negocieri dure pentru funcțiile de la vârful celor mai importante instituții din arhitectura UE.

Deși reprezentantul PPE, Manfred Weber, părea favorit să fie succesorul lui Juncker la Președinția Comisiei Europene, se pare că jocurile s-au făcut altfel: socialistul Frans Timmermans, ex-vicepreședintele CE din mandatul Juncker, ar urma să devină președintele Comisiei, iar popularii europeni e posibil să accepte pentru Manfred Weber funcția de Președinte al Parlamentului European.

Despre un oarecare blocaj în negocieri, blocaj cauzat, se pare, chiar de grupul New Europe condus de Dacian Cioloș, a vorbit și Iohannis, odată ajuns la Consiliul European:

„Suntem într-o anumită etapă acum și negocierile politice vor avea loc și procesul va merge înainte. Sigur, ar fi optimal să ajungem la o concluzie comună înainte să înceapă Parlamentul lucrul în mandatul nou. Aceasta este varianta cea mai bună, dar, dacă nu se întâmplă așa, nu este, în sine, o catastrofă. Au mai fost mandate care au început după lungi negocieri. În final, este important să se găsească soluții care sunt viabile și acceptabile”, a declarat președintele Iohannis.

În același timp, Președintele României a anunțat că mandatul său este unul care susține asigurarea unui echilibru geografic în stabilirea funcțiilor de la nivelul UE:

” Din punctul meu de vedere, este inacceptabil să nu avem o persoană într-o funcție importantă care provine din țările care au devenit mai recent membre ale Uniunii Europene și, evident, o persoană aleasă în funcție de conducere trebuie să se implice pentru Uniune, nu pentru statul membru din care provine, dar întotdeauna este important să fie persoane din toate zonele, fiindcă, la o adică, negocierile de orice fel trebuie să țină cont și de o problemă care este importantă. Nu trebuie să apară noi și noi falii, și falia dintre Est și Vest care s-a cam atenuat nu trebuie să se redeschidă, bunăoară, și pentru acest lucru este nevoie de o echilibrare și din acest punct de vedere, adică criteriul geografic”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.