Rândunicile lui Pataki în pericol de moarte: Ministerul Sănătății cere autorităților locale să intensifice măsurile de dezinsecție

0

Problema infectărilor cauzate de înțepăturile de țânțari preocupă îndeajuns de mult Ministerul Sănătății, încât miercuri a dat un comunicat, prin care a reiterat necesitatea prevenirii infectărilor cu West Nile.

Deunăzi, ireponsabilii care conduc Satu Mare inventau scuze pentru incompetența probată, până acum, în chestiunea dezinsecției, după cum Satmareanul.ro a arătat deja …

Șeful CJ, Pataki ține „inventarul” păsărilor. Nu stropim împotriva țânțarilor pentru că ne MOR rândunicile

Deci, la nivel de autoritate centrală în domeniul Sănătății, specialiștii sunt preocupați de modul în care țânțarii ne afectează sănătatea, în timp ce autoritățile științifice inegalabile de la UDMR – de ex. Domnul Pataki de la CJ Satu Mare– e preocupat că, dacă face dezinsecție în Satu Mare, mor rândunicile.

E inutil a mai comenta, în orice fel, aberațiile totale din discursul public și din managementul public al domnilor de la UDMR, care mai stau pe funcții, din nefericire, încă un an!

 

Pentru o opinie avizată, de oameni maturi, vă invităm să citiți comunicatul Ministerului Sănătății:

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să ia toate măsurile necesare pentru prevenirea infectărilor cu West Nile.

Principalele măsuri de protecţie recomandate sunt:

– evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

– utilizarea substanţelor repelente de ţanţari;

– montarea de plase la ferestrele locuintelor pentru a impiedica patrunderea tantarilor;

– limitarea deplasarilor zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)

– asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor;

– îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizeaza acumularea apei și a gunoiului menajer.

De asemenea, Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile.

Aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical:

 • febră
 • durere de cap intensă
 • dureri musculare
 • vărsături
 • erupţii cutanate

 

În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică), pot apărea şi alte simptome:

 • rigiditate a gâtului
 • sensibilitate crescută la lumină
 • convulsii
 • frisoane
 • oboseală cronică
 • slăbiciune musculară

Supravegherea privind infecţia cu virusul West Nile a debutat încă din luna iunie şi până în momentul de faţă nu au fost raportate cazuri în ţara noastră.

În ceea ce priveşte alte boli transmise prin intermediul ţânţarilor precizăm că cele câteva cazuri de malarie înregistrate în fiecare an sunt cazuri izolate, depistate la persoane care au călătorit sau provin din zone în care există malarie. Infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătura de ţânţar şi nu există cazuri de malarie cu transmitere secundară prin intermediul ţânţarilor.

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.