Vasile Lucaciu va fi declarat ,,Erou al națiunii române”, grație deputatului PNL de Satu Mare Romeo Nicoară

0

Proiectul de lege al deputatului PNL Satu Mare, Romeo Nicoară, prin care marele patriot Vasile Lucaciu să fie numit ,,Erou al națiunii române”, a primit raport favorabil în Comisia de Cultură a Camerei Deputaților.

,,E important să păstrăm memoria oamenilor care ne-au marcat destinul. Astăzi, a primit Raport favorabil proiectul meu de lege pentru declararea lui Vasile LUCACIU – „Erou al națiunii române”. Votul a fost dat în Comisia de Cultură a Camerei Deputaților.

Vasile Lucaciu, personalitate a Sătmarului, unul dintre memorandiști, a fost cu adevărat un erou al României și Transilvaniei, pregătind Unirea de la 1918 și luptând fără teamă pentru afirmarea drepturilor românilor.

După un an de eforturi parlamentare, mai avem doar un pas: votul final în plen. Le mulțumesc tuturor colegilor deputați pentru votul lor!”, a fost mesajul deputatului.

Deputatul PNL Romeo Nicoară – stânga

Vasile Lucaciu (1852-1922) a fost unul dintre cei mai mari luptători pentru emanciparea românilor din nord-vestul Transilvaniei, în perioada imperiului Austro-Ungar. A crezut și a luptat pentru unirea tuturor românilor, și a plătit greu pentru crezul său, fiind întemnițat în repetate rânduri.

El s-a născut în 21 ianuarie 1852 într-o casă din localitatea Apa și a copilărit în acest sat, după care și-a continuat studiile în alte părți. Casa în care s-a născut nu mai există, dar în anul 1981 autoritățile au salvat o veche locuință apropiată de cea în care s-a născut marele preot. Locuința a fost transformată în casă memorială, amenajată ca în mijlocul secolului XIX, în care au fost expuse obiecte personale și scrisori ale lui Vasile Lucaciu. Foarte multe dintre scrisori sunt transmise între membrii familiei, dar sunt și scrisori de la jurnaliști din New York, Lucaciu făcând campanie în Statele Unite ale Americii pentru unirea Transilvaniei cu România, sau scrisori schimbate cu personalitățile vremii, informează pagina de facebook Balaurul Român.

Statuia marelui patriot Vasile Lucaciu poate fi admirată în Parcul Central din Satu Mare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.