Profesorul Ioan Ciarnău s-a stins din viață! Rămas bun, maestre!

0

Profesorul Ioan Ciarnău, cel care a fost profesor de istorie, intelectual și român adevărat, devotat patriei sale și locului său natal, o personalitate a județului Satu Mare, a încetat din viață la venerabila vârstă de 82 de ani, după o viața plină. Activitatea sa în folosul națiunii, a județului Satu Mare a fost neobosită.
Profesor, scriitor, arheolog, muzeograf și intelectual, a adus contribuție importantă la educarea tinerei generații, la realizarea de monografii sau romane și chiar la amenajarea unui muzeu în satul său pe care l-a iubit. A fost membru al Asociațiunii ASTRA Carei încă de la reactivarea activității acesteia și va rămâne în amintirea celor care l-au cunoscut un adevărat model de viață.

Profesorul Ioan Ciarnău s-a născut la 2 iunie 1937  în localitatea Pişcolt şi a fost absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, Facultatea de istorie. Colaborarea sa cu editura Fidelia a inceput în 2004, când a văzut lumina tiparului cartea intitulată ,,Ultima Brazdă”.  Au urmat apoi şi alte apariţii precum “Comuna Andrid”, “Nu eşti singur, Ionică” , “Studii de arheologie din zona Ierului”, “Cum am învins cancerul”, “Să nu uităm Tătăreştiul”, ” Grupul de rezistenţă anticomunistă şi antisovietică de la Pir”, Vremea șerpilor, ,,Vânătoarea de spioni”, ,,Istoria Dindeștiului” etc.

La data de 19 noiembrie 2011, când la Carei au avut parte manifestări ample dedicate aniversării Centenarului naşterii marelui istoric careiean Francisc Pall, prilej cu care au fost prezenți oaspeți de seamă, printre aceștia s-a numărat și iubitul profesorul Ciarnău.

Buletin de Carei informează că la simpozionul ce a avut loc în incinta Bisericii Sf.Andrei au participat  Prea Sfinţitul dr.Virgil Bercea, Episcop de Oradea, acad. Ioan Aurel POP, Rector al Universităţii Babeş-Bolyai și Directorul Centrului de Studii Transilvane, conf.dr.Ovidiu Ghitta, decanul Facultatii de istorie din cadrul UBB Cluj, Conf. univ. dr. IONUŢ COSTEA, prof.univ. dr. George CIPĂIANU de la UBB Cluj, prof.univ.Blaga Mihoc. Cu acest prilejul acestui eveniment, prof.Ioan Ciarnău a editat  lucrarea ”100 de ani de la naşterea lui Francisc Pall” și a dedicat-o tuturor careienilor.

Despre el se poate spune și mai simplu: a fost un intelectual demn, un om care iubea istoria și neamul românesc. A fost director al școlii gimnaziale din Dindești după ’89 și cetățean de onoare a comunei Andrid.

Plecarea sa printre îngeri a lăsat un gol imens în sufletele celor care l-au cunoscut…

Sursa: Buletin de Carei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.